Amning hjälper mot hjärtsjukdomar

HÄLSA

Amma dig friskare. Mammor som ammar löper en lägre risk för att utveckla diabetes och hjärtsjukdomar än de som ger flaska, visar en ny studie.

Den amerikanska studien är gjord på 704 kvinnor under 20 års tid. Den visade att ammande kvinnor även var mindre benägna till att få högt blodtryck, förhöjd blodsockerhalt, bukfetma och högt kolesterol. Forskarna hade även tagit hänsyn till individuella faktorer hos kvinnorna, såsom deras vikt och träningsvanor när de beräknade riskerna.

– Den här studien pekar på att amning kan hjälpa att minska risken för alla dessa sjukdomar, säger Dr Erica P. Gunderson, som gjort studien, till Reuters.

Blir av med gravidkilon

Det är än så länge oklart varför riskerna för hjärtsjukdomar och diabetes är lägre hos kvinnor som ammar, menar forskarna. Övervikt kan leda till diabetes och amning sägs hjälpa kvinnor att bli av med en del av de extra gravidkilona, men det kunde inte ses i den här studien, menar Gunderson. Hon tror bland annat att amningen kan ge positiva effekter på fettmassan och på hur kroppsfettets fördelning i kroppen. Gunderson pekar på att amning kan ha "långsiktigt goda hälsoeffekter för kvinnor".

ARTIKELN HANDLAR OM