Nobelläkaren räddar festen

HÄLSA

Värktabletter, lugnande medel, förband, adrenalin, kräkpåsar och defibrillator. De som ansvarar för vården av Nobelpristagarna lämnar inget åt slumpen. Väskan med allt man kan behöva följer med överallt, ända in i Blå Hallen.

– Blir du inbjuden för att få ett Nobelpris är det inte så kul om du råkar bli förkyld eller får huvudvärk eller skoskav eller vad som helst, säger professor Lars Rydén, Nobelpristagarnas egen läkare sedan nästan 20 år tillbaka.

Just när han har sagt det får han ett samtal från Grand Hotel. Någon i årets Nobelsällskap besväras av hosta och Rydén ordinerar raskt en hostmedicin.

– Men främst till natten, säger han och påpekar att läkemedlet kan ge trötthet.

Hjärtinfarkter på festen

Under den tid som pristagarna och deras medföljare vistas i Sverige hjälper Rydén till med alla upptänkliga åkommor och besvär, från de mer banala till akut livshotande.

– Vi har haft några infarkter tidigare år och jag tror inte att de hade klarat sig om vi inte hade varit där, säger Lars Rydén, som i år har hjälp av sjuksköterskan Stina Smetana. Tillsammans följer de Nobelpristagarna vid alla större evenemang, inklusive prisutdelning och Nobelfest. Den rödbruna, cirka tio kilo tunga väskan full med läkemedel och sjukvårdsutrustning bär de med sig, liksom den helautomatiska defibrillatorn ifall något forskarhjärta skulle börja krångla.

– Vi har än så länge inte förlorat någon, säger Lars Rydén.

TT