Keaton får aldrig äta

HÄLSA

Keaton, 5, tvingas leva sitt liv utan riktigt mat. Han kommer aldrig att kunna äta på grund av en väldigt ovanlig sjukdom.

Lille Keaton kommer aldrig att få njuta av glass, pannkakor eller godis. Han lider av ett medfött tillstånd som innebär att han kan inte kan äta.

– I flera år kunde inte läkarna ta reda på vad som var fel med honom och att veta att han har en sådan ovanlig sjukdom är egentligen en föga tröst, säger hans mamma Claire Plummer till Daily mail.

Häfta ihop magen

Lille Keaton föddes för tidigt, redan efter 24 veckor. När Keaton var tre månader vägrade han att dricka välling och vid sex månaders ålder blev läget akut.

– Han rasade i vikt och läkare försökte få in näring via en slang i näsan, men inte ens detta kunde stoppa hans kräkningar, säger mamma Clarie.

En undersökning visade att Keaton inte kunde svälja och mjölken fastnade i halsen.

– De mjölkdroppar som tog sig förbi halsen hamnade antingen i magen, så att han spydde, eller i lungorna, säger Claire.

Läkarna på Sunderland General Hospital blev tvungna att häfta ihop överdelen av Keatons mage för att kunna rädda hans liv. I stället sattes en slang in direkt i magen och via den han kunde han få näring.

Förlorar blod

Efter år av tester kunde Keaton vid 3,5 års ålder äntligen få en diagnos. Han lider av det medfödda tillståndet Glycosylation type two som är en genetisk sjukdom. Endast en på 135 miljoner drabbas av den ovanliga sjukdomen som är ärftlig och kan orsaka flera andra följder, som cancer och dövhet.

Förutom att Keaton inte kan äta lider han också av inre blödningar, vilket gör att han förlorar flera liter blod varje år. I bland blöder han så ofta som två, tre gånger i veckan. I nuläget kämpar Keaton med att själv kunna gå upp och ned för trappor men han har också svårigheter med talet.

Den förväntade livslängden för drabbade varierar från 6 månader till 60 år. Läkarna tror dock inte att Keaton tidiga födsel har något med tillståndet att göra. Forskning om sjukdomen pågår men i dag finns det inget botemedel.