Få ett spänstigare ansikte med yotox

Glöm sprutor och skalpeller – ansiktsyoga ger dig ett lyft på helt naturlig väg

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
WOOOAH... 30 000 lejon kan inte ha fel. Söndags reporter sträcker ut tungan och ropar ”aaa” i yogaövningen ”Lejonet”.
HÄLSA

Dras du med stressrynkor och stela käkar? Glöm sprutor och skalpeller – ansiktsyoga ger dig ett lyft på naturlig väg. Aftonbladets reporter Hanna Radtke testade de nya formerna för att tanka energi i vintermörkret. Fattigmans-botox -”yotox”.

Spegel spegel på väggen där... Kan en ful grimas göra mig avslappnad, rynkfri och härlig? Enligt yogagurun Annelise Hagen är ansiktsyoga den gyllene vägen till spänst och lyster.

– Även ansiktet behöver tränas, säger hon.

Det börjar med att jag inte får upp käkarna när jag ska ta en tugga ur ett äpple. Julstress, milslånga ”att göra”-listor och mobilpip har gjort att jag tuggar hårt. Stenhårt. Mina käkar är så sammanpressade att jag får nöja mig med att suga på äppelskalet. Läskigt. Hur blev det så här?

Efter en stunds käkmassage kan jag öppna och stänga igen. Gapar och stänger. Men känslan hänger kvar. Hur kan jag som ändå tränar mycket kan vara stel som en mumie i fejset? Skandal.

Yogalärare i New York

Det är på den vägen jag kastar mig ut på nätet och upptäcker Annelise Hagen och hennes ”yotox”. Annelise har lärt ut yoga i New York i över tio år och har bland andra Julia Roberts och Rachel Weisz som varma anhängare. Enligt henne är ansiktet en eftersatt zon i gymmet. Därför har hon utvecklat ”yotox” – ansiktsyoga.

– Gör du ansiktsyoga några minuter om dagen kommer du att ha ett spänstigare och vackrare ansikte efter sex månader. Efter ett år har du ha färre rynkor och färre kråksparkar. Resultatet blir ett naturligt ansiktslyft, säger hon till Daily News.

Grimaserna och djupandning ska också göra att käkarna slappnar av och spänningar frigörs i ansiktet, menar hon. Perfekt. Jag bestämmer mig för att testa.

Måndag

Jag mjukstartar med positionen ”Marilyn” på redaktionen. Putar med läpparna och smackar i väg en luftkyss. Kollegan höjer ett förvånat ögonbryn.

– Ansiktsyoga! förklarar jag.

– Umhm, säger kollegan.

”Marilyn” gör varken från eller till. Lite mesig. Testar en rivigare ”Satchmo” vänd mot fönstret. Blåser upp kinderna och bollar luften från sida till sida medan jag tittar ut mot ett snöslaskigt Globen. Känns skönt. Men det fnissas vid skärmen framför.

– Skratta du, i yoga handlar det om livskraft. Ju mer livskraft vi kan ta in, desto yngre blir vi på insidan. Det ändrar hur vi ser på världen och hur världen ser på oss, säger jag och citerar Yogaboken.

– Världen ser en hamster, säger kollegan nöjt.

Ja, ja. Huvudsaken är att det känns skönt. Men räkna inte med sympati från publiken.

Onsdag

Inleder morgonen med att träna positioner framför badrumsspegeln. Spärrar upp ögonen i ”Surprise me” – och det är inte alls så lätt som det ser ut. Pannan vill gärna lägga sig i djupa veck.

Sträcker ut tungan och ropar ”aaa” i ”Lejonet”. Vilket väcker pojkvännens nyfikenhet. Visar ”Surprise me” och ”Fisken” för honom. Han är inte övertygad. Han tycker att jag ska satsa på fotboll i stället. Fnys.

Fredag

Börjar bli varm i kläderna. Lär ut yotox-övningar till höger och vänster. Det har blivit mitt partytrick! Och jag bryr mig inte längre om det svidande hånet, faktum är att jag känner rejäl skillnad i käkarna. Lite fula grimaser har lirkat upp min julstress. Detta kommer jag att fortsätta med!