Sms ger nacksmärtor

HÄLSA

Att skriva sms är farligt för nacken, visar en ny studie.

De repetitiva fingerrörelserna kan orsaka kroniska smärtor i axlar, rygg och nacke för de som smsat för mycket, rapporterar Livescience.

– Det är väldigt oroande eftersom många tonåringar och unga vuxna smsar väldigt mycket. Sms är en ganska ny teknologi och därför finns inte särskilt mycket ergonomisk forskning kring det, säger Judith Gold, på Temple University i Philadelphia, som gjort studien, till Livescience.

Sedan tidigare vet man att kontorsarbete vid datorns tangentbord kan orsaka nacksmärtor. Nu har man undersökt och funnit att de rörelser som används vid smsande är likartade de vid tangentbordet, därav orsakar de samma sorts smärtor.

Studien utfördes på 138 collegestudenter som fick svara på hur många sms de skickade per dag och sedan värdera deras smärtor. Det fanns en koppling mellan antalet sms som skickades och graden av smärta. Desto fler sms studenterna skickade, desto större smärtor upplevde de att de hade. Speciellt sågs denna koppling hos män, utan att forskarna vet varför.