Ungt utseende ger längre liv

HÄLSA

Ser du ung ut? Då lever du längre. Enligt en ny dansk studie lever de som ser unga ut för sin ålder längre än jämngamla som ser gamla ut.

Så kallad uppfattad ålder är kopplad till livslängd, kom forskarna vid Syddansk universitet i Odense fram till, efter att ha låtit ett antal personer bedöma ålder på 1 826 tvillingar på fotografier, skriver Dagens Medicin.

Efter uppföljningen, 6, 5 år senare, kunde forskarna konstatera att den uppfattade åldern var kopplad till hur längre tvillingarna levde. Desto större skillnad det var i uppfattad ålder mellan tvillingarna i ett tvillingpar, desto större var sannolikheten att den som såg äldst ut dog först.

Kolla i spegeln

Professor Kaare Christensen, som gjort studien, ville testa ifall en människas utseende var en indikator på personen hälsa. Han kom fram till att ett bra sätt att avgöra hur hälsosam man är, är att helt enkelt kolla i spegeln, enligt Daily Mail.

41 personer fick bedöma åldern på tvillingarna. Dessa personer hade olika bakgrund, kön och ålder, men det visade sig inte några speciella skillnader i bedömningarna hos de olika grupperna.

Men om man hade opererat sig till att se yngre ut då? Enligt Christensen var det inget man hade undersökt, eftersom det fanns för få som var plastikopererade bland tvillingarna, skriver Daily Mail.

Studien publiceras i British Medical Journal under måndagen.