Unga män får i sig för mycket salt

HÄLSA

Många unga män går en säker blodtrycksmedicinering till mötes. Deras saltintag är mer än dubbelt så högt som rekommenderat, visar en ny studie. Och det gäller även killar som inte grabbar saltkaret i tid och otid.

Närmare hundratalet män i 20-årsålder ingår i saltstudien från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Ett dygns urinprover från deltagarna har analyserats, och de har också fått svara på frågor om vad de äter och hur mycket.

Resultatet är alarmerande, menar Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin. Männens saltintag ligger mer än dubbelt så högt som den nivå världshälsoorganisationen WHO rekommenderar, max sex gram salt per dygn.

Finns redan där

Männen är inte mer benägna än andra att salta på maten, sältan finns redan i den restaurangmat och de färdiga produkter de äter.

– Jag är både förvånad och inte över resultatet. Det här saltet ligger utanför individens påverkan, man märker det inte. Och vi är vana vid att maten ska smaka på ett visst sätt, säger Lena Hulthén.

TT: Vad händer med killarna om 10–20 år?

– Det här är helt klart blodtryckshöjande, så då får man sätta in läkemedel.

Kroppen och njurarnas förmåga att ta hand om saltöverskottet försämras med åren. På sikt hotas alltså många av hjärt- och kärlsjukdomar, samtidigt som livsmedelstillverkarna enligt Lena Hultén skyndar allt för långsamt. Lyhördheten finns men det händer för lite, menar hon.

Pizza och pytt

TT: Och vad gör man själv så länge?

– Det är inte realistiskt att alla bakar och lagar all mat själva. På restaurang brukar jag säga till om det är för salt, en soppa till exempel, och då äter jag den inte. Nyckelhålsmärkningen är bra eftersom den numera även omfattar salthalt.

Enligt Livsmedelsverket kommer två tredjedelar av det salt vi får i oss från färdiga produkter som pizzor och pytt, men också bröd och flingor.

FAKTA

En tesked salt om dagen

60–70 procent av saltet vi äter finns i färdiga livsmedel.

Rekommenderat dagsintag är max 5–6 gram, cirka 1 tesked.

För mycket salt kan ge högt blodtryck, som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, slaganfall och njurskador.

Källa: Livsmedelsverket och Sahlgrenska (TT)

TT