”Äntligen kan jag uppleva dofter”

Birgit Bons ständiga nästäppa var polyper – efter enkel behandling försvann besvären

Foto: magnus liam karlsson
– Så länge jag tar min kortison-sprej morgon och kväll känner jag ingenting. Jag är helt befriad från förkylningar. Det är underbart!
HÄLSA

Hundratusentals svenskar lider av ständig nästäppa.

De tror att de är förkylda. I stället är näsan full av polyper.

– Det är väldigt besvärligt, men enkelt att operera bort och synnerligen verkningsfullt, säger Birgit Bons, 79.

Vardagen blev grå och trist när luktsinnet försämrades.

I mer än 35 år drogs hon med långdragna förkylningar innan läkarna upptäckte att näsan och bihålorna var fulla av polyper, svullnader i slemhinnan.

– Det var som stora druvklasar och förklarar varför det alltid känts som om snuvan suttit fast och man inte blev av med den, berättar Birgit som med åren fick allt värre besvär.

Bra behandling

Förkylningarna avlöste varandra vilket gjorde att lungorna inte blev riktigt syresatta och luktsinnet försämrades. Ett vanligt bekymmer som gör att många drabbade beskriver vardagen som grå och trist. Utan lukt- och smakupplevelser är det svårt att njuta av god mat, resor och andra tillfällen då helheten har betydelse.

– Det påverkar livskvaliteten väldigt mycket. Tyvärr är polyperna svåra att se. Det gör att husläkarna ofta missar dem vilket gör att många lider i onödan, säger öron-, näsa-, halsläkaren Anders Ehnhage på Karolinska institutet i Stockholm.

Upptäcks de finns bra behandling. Allt går ut på att dämpa inflammationen i näsans slemhinna. I första hand med hjälp av kortisonsprej, droppar eller pulver. För bättre effekt rekommenderas de flesta att även skölja näsan med koksaltlösning.

Ibland skrivs en kortare kur kortisontabletter ut. Fortsätter problemen och personen har stora, utbredda polyper kan en operation hjälpa. Det är ett effektivt ingrepp.

Förbättring för astmatiker

Problemet är att en fjärdedel av alla drabbade även har astma.

– Av rädsla att försämra astman har man inte vågat operera så många astmatiker, säger Anders Ehnhage, som nu är övertygad om att det är tvärtom.

Efter att ha opererat ett antal astmatiker med bra resultat har han insett att de snarare har nytta av operationen. För att vara på säkra sidan lät han operera 82 astmatiker i en studie på Huddinge sjukhus. Flera av dem hade så mycket polyper att de hade svårt att andas. Resultatet, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Allergy, visar på en radikal förbättring.

Besvärsfri i fyra år

– Hosta och andnöd minskade. I något fall har personen inte ens känt av sin astma efter operationen. Dessutom förbättrades luktsinnet med allt vad det innebär, säger han, men påpekar att operationen inte botar någon.

Däremot slipper många att besväras av sin sjukdom. I Birgit Bons fall har hon känt sig besvärsfri i fem år nu.

– Så länge jag tar min kortisonsprej morgon och kväll känner jag ingenting. Jag är helt befriad från förkylningar. Det är underbart!

FAKTA

Polyper

Misstänkta symtom

Vanligast bland män

Näspolyper är en kronisk slemhinnesjukdom som påverkar livskvaliteten för nästan 270 000 svenskar. Särskilt utsatta är astmatiker. Fler män än kvinnor drabbas. Polyper är vätskefylla svullnader som kan dyka upp efter en långvarig inflammation i bihålornas och näsans slemhinna. Symtomen påminner om en förkylning som aldrig försvinner.

ARTIKELN HANDLAR OM