Måste ha rymddräkt som skydd mot solen

David, 10, lider av unik solallergi

HÄLSA

Hjälm, handskar och skyddsväst är ”dagens outfit” för David Middleton – varje dag.

Tioåringen från Worcestshire lider av extrem solallergi som annars skulle ge honom brännblåsor efter bara ett par minuter.

Foto: CATERS NEWS AGENCY LTD

Fönsterna i huset där David bor med sin familj är täckta med en speciell skyddsfilm mot UV-strålar. Ändå måste han smörja in hela kroppen med solskyddsfaktor 50 varannan timme – också inomhus – för att inte skadas.

David lider av en extremt svår solallergi som gör att hans hud inte läker om den träffas av UV-ljus. Efter bara ett par minuter ger solens strålar David smärtsamma brännblåsor.

En på miljon drabbas

Sjukdomen kallas Xeroderma Pigmentosum och är obotlig. Bara en på miljonen drabbas och det krävs att båda föräldrarna bär på anlagen för att den ska föras vidare.

David kan inte lämna hemmet i dagsljus utan lager av skyddande kläder. Varje dag bär han en hjälm med skärm för ansiktet, tjocka handskar och en skyddande väst för att kunna gå till skolan eller träffa kompisar.

– Alla i skolan vill vara som David. Han är det enda barnet i skolan som får vara astronaut varje dag, säger Davids pappa till Daily mail.

David själv vill emellertid bara vara som alla andra pojkar och vägrar att låta sjukdomen stå i vägen.

– Han blir väldigt uttråkad av att behöva stryka på solkrämen varje dag men han vet att så snart det är gjort kan han gå ut, säger Davids mamma.

Gläds åt vintern

Familjen måste planera sina dagar efter solen och nu gläds de åt att vintern har kommit. Tidiga kvällar gör att David kan vara ute och leka utan alla sina skyddande lager.

– En del blir håglösa på vintern men David är gladare än någonsin, säger mamman till Daily mail.

ARTIKELN HANDLAR OM