Bestäm hur rynkig du ska bli

HÄLSA

Du kan själv bestämma hur gammal du ska se ut. I alla fall till viss del, enligt en ny studie kan man slippa 40 procent av rynkorna genom att undvika rökning och sol.

Foto: colourbox

Att rökning, sol och övervikt påverkar din hud är inget nytt, men den nya studien som presenteras i Archives of Dermatology har kommit fram till att endast 60 procent av hyns åldrande är genetiskt, skriver Dagens Nyheter. Resten kan du påverka själv.

Forskarna undersökte 65 tvillingpars hudtyp, rök- och alkoholvanor för att komma fram till de nya resultaten. Studien visar även att de ålderstecken som kommer från UV-strålningen är grövre och med fler pigmentsfläckar än de genetiska ålderstecknen som ger mer fina linjer.

Solkrämer har heller inte den effekt man trott, inte om man samtidigt röker och solar, menar Margareta Frohm – Nilsson, överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetsjukhuset, som inte är överraskad av den nya studien.

Viktigt att förebygga

– Vi vet att solkrämer kan ha en effekt på hudstruktur och på hudens celler och lager, men det är långsiktigt. Att undvika solen är något som behöver upprepas hela tiden. Rökförbud hindrar folk från att röka, men solen går inte att förbjuda, säger hon till DN.

Hudterapeuten Lena Engman tycker att man ska använda solskyddsfaktor året runt, skriver DN, och tänka på vad man äter samt dricka mycket. Förebyggande är viktigt.

– När väl linjerna sitter där är det för sent, säger hon.

Alkohol däremot, såg forskarna inga tecken på att det kunde påverka huden.