– Inte svårt att behandla blodproppar

HÄLSA

Företaget bakom Yaz och Yasmin avfärdar kritiken.

– De innebär ingen ökad risk för blodpropp jämfört med andra p-piller, säger Inger Överlie, medicinsk rådgivare på Bayer Schering Pharma.

Hon tvivlar inte på de två studier som Läkemedelsverket hänvisar till. Enligt dem skulle p-piller som Yaz och Yasmin medföra en något högre risk för blodpropp än äldre p-piller.

Däremot påstår hon att metoderna i studierna kan kritiseras.

– Och det finns även en studie som visar att riskerna inte alls är förhöjda, säger Inger Överlie.

Den studien är visserligen finansierad av Bayer Schering Pharma, men enligt Inger Överlie är den gjord av oberoende forskare.

Vid smärta – uppsök vård

Är era p-piller farliga?

– Nej. Men man ska vara uppmärksam på riskfaktorer. Speciellt i början. Om man får ont i benen eller bröstet ska man uppsöka läkarvård direkt. För det är inte svårt att behandla blodproppar.

Har Yaz eller Yasmin orsakat fler dödsfall i Sverige?

– Så vitt jag vet rör det sig om två stycken de senaste åren. Men vi tar dem på största allvar. Och tidigare i december sammankallade vi till ett möte med läkare från hela Europa. Där fokuserade vi på att bli bättre på att informera om riskerna.

”Viktigt att öka kunskapen”

Hur ser du på stämningarna i USA?

– Det är pågående processer så det kan jag inte uttala mig om. Men generellt sett är det viktigt att öka kunskapen om riskfaktorerna. Både bland dem som skriver ut p-piller och dem som använder dem. Och man ska komma ihåg att det är mycket liten risk att drabbas av en blodpropp om man äter p-piller.

ARTIKELN HANDLAR OM