”Blev magen svullen av antibiotiokan?”

Doktor Stefan svarar

HÄLSA
Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fråga: Hej Stefan! Jag har haft bakterier i urinen och tagit antibiotika för att bli av med besvären. Det har funkat – men nu har jag fått en uppsvälld mage och när jag trycker på magen, på höger och vänster sida om naveltrakten, så gör det ont. Vad beror det på? Är det farligt?

Markus

Svar: Du har troligen drabbats av biverkan av antibiotikakuren i form av påverkan på den normala bakteriefloran som alla har i tarmen, och som har stor betydelse för mag-tarmfunktionen.

När de nyttiga bakterierna i tarmen slås ut av antibiotika kan en mer ogynnsam bakterieflora få fäste i tarmarna. Besvären brukar oftast klinga av relativt snabbt efter behandlingen, men i vissa fall fortsätter problemen. Symtom som ofta ses är varierande typ av avföring, diffusa buksmärtor, gasbildning, uppblåsthet av magen, illamående och nedsatt aptit. Normalt brukar dock även dessa problem allteftersom klinga av.

För vissa kan det vara värt att försöka återställa tarmfloran till den mer gynnsamma formen igen med hjälp av så kallad probiotika, till exempel mjölksyrabakterier och/eller äta för tarmfloran befrämjande fibrer som kallas för prebiotika.

På senare tid har man börjat diskutera om en rubbad tarmflora kan bidra till uppkomst av den så vanligt (10–20 procent av befolkningen) förekommande tillståndet irriterad tjocktarm (även kallat IBS, eller stressmage) där symtomen påminner mycket om de som kan uppkomma som antibiotika biverkningar i mag-tarmkanalen.

Dina besvär verkar dock ganska harmlösa, och även om det skulle vara tecken på sjukdomen irriterad tjocktarm så är det ofarlig. Visserligen kan den orsaka stora besvär för vissa, men de flesta får bara lättare symtom som kan komma och gå periodvis med långa tider utan besvär.

Om problemen däremot blir kroniska eller ändrar karaktär och/eller du noterar till exempel blod i avföringen måste du genast söka läkare för utredning och hjälp.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM