Carina bantade bort 100 kilo

Läkarens varning fick henne att lägga om kosten

1 av 2
HÄLSA

Carina Karlsen, 25, brukade äta två pizzor åt gången.

En lunch kunde bestå av kilovis med pasta.

– Du dör, sa läkaren.

Sedan dess har hon gått ner mer än 100 kilo.

I maj i fjol vägde Carina Karlsen från Trondheim 180 kilo. Och läkarna gav henne ett ultimatum. Banta om du vill uppleva din 30-årsdag.

Det var då hon lade om sin livsstil.

– Hade jag vetat det jag vet nu om kosthållning med få kolhydrater hade jag stannat tidigare. Men jag tänkte att det inte spelade någon roll eftersom jag redan var så stor, säger hon till VG.

Åt två kilo pasta

På den tiden kunde hon utan problem sätta i sig två grandiosa-pizzor. Hon brukade äta två kilo pasta och ändå känna sig hungrig ett par timmar efteråt.

Genom att lägga om kosten gick hon ner 60 kilo till december förra året. Då fick Carina möjlighet att genomföra en så kallad gastrisk bypass-operation där man förminskar magsäcken.

I Carinas fall 90 procent av magsäcken, samtidigt som en del av tunntarmen stängdes av för förbipasserande näring.

”Dricker inte cola”

I dag säger kroppen ifrån direkt när hon har ätit för mycket.

– Jag dricker inte cola längre. När jag äter choklad nöjer jag mig med ett par rutor i stället för en hel kaka och ris, pasta och potatis har jag helt slutat med, säger hon.

Men livet efter operationen har inte varit helt problemfri. Två gånger har hon lagts in på sjukhus. En gång med brock och en gång för komplikationer efter kirurgin.

– Vi vet inte om det har med överviktsoperationen att göra, säger hon.

Dessutom tål hon inte längre att äta vad som helst. Julmat funkar dock fint, konstaterar hon.

Lovar att hålla vikten

– Det är ju det lowcarb-dieten går ut på, att man kan äta lite fet mat, säger Carina, som har som nyårslöfte att hålla sin nya vikt.