Träning lindrar inte mensvärk

HÄLSA

Idrottslärarens främsta vapen mot skolkande tjejer med mens fyra gånger i månaden är bara en seglivad myt. Det hjälper inte alls att träna när man har mensvärk.

Foto: colourbox
Upp och hoppa hjälper inte.

Tvinga inte dig själv att gå ut och motionera när allt du vill är att bädda ner dig själv med värmekudden i en fast placering på magen. Det hjälper ändå inte.

Tron på att träning hjälper mot menssmärtor har funnits i många år. Men forskning visar att det inte finns något samband mellan hur mycket kvinnor rör på sig och hur ont de har i magen när de har mens.

Inte farligt

Forskarna vid universitetet i Birmingham genomförde en studie där över 650 universitetsstudenter ingick. Av deltagarna svarade 28 procent att de hade måttliga till svåra menssmärtor varje månad.

Efter att forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som kan påverka, till exempel vikt och användande av preventivmedel, kunde de se att det inte fanns något samband mellan hur mycket kvinnorna tränade och om de led av mensvärk.

Forskarna bakom studien påpekar emellertid att det inte är troligt att träning under mens skulle vara skadligt på något sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM