”Hur gör jag för att bli av med sendraget?”

Doktor Stefan svarar

HÄLSA
Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fråga: Sendraget kommer på kvällarna när jag sitter i soffan eller när jag gått och lagt mig. Det kan börja i en fot och sedan dra sig upp i vaden. Det brukar hålla i sig en halvtimme för att sedan lugna ner sig.

Jag var helt problemfri en lördag då jag knappt inte gjort någonting och vore väldigt tacksam om du kunde komma med något råd.

Hälsning Gunnel

Svar: Det är väldigt många som upplevt sendrag som främst utgörs av muskelkramp. Det du beskriver är vanligast i fötter och vader. Besvären ökar med åldern och 30–50 procent av den äldre delen av vår befolkningen har problemet.

Problemet är också vanligt vid graviditet. I enstaka fall kan det vara ett tidigt symtom vid diabetes. Viktigt att veta är att i de flesta fall är det en helt ofarlig åkomma.

Kramp förknippas ofta med fysisk aktivitet men den typ av besvär som beskrivs här och hamnar under begreppet sendrag kommer oftare i vila en stund efter ansträngning.

Orsakerna kan utan bakomliggande sjukdom vara flera och man har inte lyckats forska fram någon enhetlig förklaring. Antagligen är det i många fall multifaktoriellt, flera samverkande orsaker som ger problemet. Det kan också orsakas efter överansträngning kombinerat med nedsatt blodcirkulation med syre,- närings- eller saltbrist i muskeln.

Hjälp mot besvären är väldigt individuellt. Man får först inrikta sig på att hitta utlösande faktorer eller bakomliggande sjukdom.

För akut lindring kan du försöka att trycka foten hårt mot golvet och stretcha den och vaden. Att massera området och ta ett varmt fotbad kan också hjälpa. Alkohol- samt koffeinhaltiga drycker kan ge förbättring i vissa fall.

Undvik uttorkning och se till att ha tillräckligt med intag av viktiga salter där vanligt koksalt i måttlig mängd kan ge bättring. Man kan i extrema fall behandla med muskelavslappnade mediciner som exempelvis stesolid eller antiepilepsimedicin.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, [email protected]