Samband mellan inre röst och dyslexi

HÄLSA

Kan du höra en inre röst när du läser? Om inte, då kan du ha dyslexi.

Foto: colourbox

Just nu, i läsande stund, kan du höra din egen röst? Nej, det är inget påhitt, det är ett enkelt test som kan visa om du är dyslektiker. Enligt en studie i England har forskare funnit ett samband mellan att sakna en inre röst och läs- och skrivsvårigheter, skriver Daily mail.

Rör på läpparna

Det är Professor Rod Nicolson vid University of Sheffield som studerat sambandet. Han blev inspirerad efter ett möte med Gary Chevin från England. Gary, som har dyslexi, noterade en dag när han såg sin fru, Carol, läsa tidningen att hon inte rörde på läpparna. Som han gör för att kunna läsa.

– Hon berättade att hon läste i huvudet. Jag frågade vad det lät som och hon sa att det var som en röst. Jag har aldrig hört en röst i mitt huvud, någonsin, säger Gary till Daily mail.

Dyslektiker hör inte röst

När barn lär sig att läsa börjar de med att säga orden högt. När deras läsning förbättras utvecklas förmågan att läsa i tankarna och vid åtta eller nio års ålder behärskas det av de flesta barn. Något som tycks ske automatiskt för många.

– Vi har funnit att alla inte har en inre röst och de som inte har det, ofta har problem med läs- och skrivsvårigheter, säger Professor Rod Nicolson.

– Men vi har också funnit att det finns en hel del barn med dyslexi som även har ett välutvecklat inre tal.

Stärka teorin

Rod Nicolson tror att, precis som med vanligt tal, så finns det olika grader av den inre rösten. Det handlar om att lära sig att använda förmågan för att inte förlora den. Han vill nu göra mer omfattande forskning inom området. Genom att röntga hjärnan och mäta förändringar hoppas de kunna upptäcka när någon använder sig av den inre rösten och på så vis stärka teorin.