Styr rullstolen med ögonen

HÄLSA

En rullstol som styrs med hjälp av ögonen ska underlätta för personer med grava funktionshinder. Den nya tekniken är under utveckling vid Karlstad universitet.

Foto: thinkstock

Ny utrustning kan göra det möjligt för personer med funktionshinder att själva kunna styra sin elrullstol. Tekniken är en ny typ av styrsystem där ögonrörelserna registreras av en dataskärm, så kallad eye-tracking.

Nytt användarfokus

Det är forskare från Karlstads universitet, tillsammans med en sjukgymnast vid Landstinget i Värmland, som har tagit fram den nya lösningen. Tidigare forskning och utveckling av produkter har främst lagt fokus på tekniska lösningar utan att rådgöra med de som faktiskt ska använda utrustningen, menar forskarna bakom den nya studien.

– Det vi gör är att ta med individerna som behöver utrustningen i processen och försöker lösa deras behov på enklaste och billigaste sätt, säger forskaren Erik Wästlund, projektledare för studien, i ett pressmeddelande.

Utökad studie

Studien ska nu utökas så att fler får möjlighet att prova den nya tekniken. Än så länge finns bara en prototyp som har testats av ett fåtal personer.

– Målet är att den ska bli enkel och säker att använda och inte kräva stöd av oss, säger Erik Wästlund.