Unga riskerar liv och pengar

HÄLSA

Bantningsmedlen florerar på nätet. En analys av 34 viktpiller visade att hälften innehöll farliga ämnen.

– Vi varnar för den här typen av preparat. Tyvärr tar många det inte på allvar, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket.

Bluffpillren bedrar dig. De ger ingen effekt vare sig på vikten eller hälsan. Det enda som blir lättare är din plånbok. Värre är dock de viktminskningspreparat som faktiskt har effekt på kroppen. I bästa fall kanske du går ner i vikt, men du kan lika gärna dö på kuppen.

– De medlen ser vi allt oftare. Särskilt sibutramin verkar populärt och det är bekymmersamt med tanke på de allvarliga biverkningar vi sett, säger Kerstin Hjalmarsson.

Byter utseende och namn

Före jul polisanmälde Läkemedelsverket Superslim sedan man upptäckt att det innehöll sibutramin, det verksamma ämnet i läkemedlet Reductil. Ämnet stod inte med i innehållsförteckningen, trots att dosen var mer än dubbelt så stor som startdosen av Reductil.

– Den här typen av preparat dyker upp ideligen. De byter innehåll eller namn och utseende, säger Kerstin Hjalmarsson, som slog larm redan 2007.

Då hade hon och kollegorna tagit hem ett 30-tal bantningspiller från nätet. 27 av dem innehöll farliga ämnen. Utöver substanser som hör hemma i receptbelagda läkemedel fanns en rad ämnen som kan ge allvarliga biverkningar.

– Problemet är att det inte finns någon kontroll av nätpillren. Det går aldrig att veta vad man får i sig.

Psykiska problem

Av de 46 bantningspreparat som beställdes kom 34 fram. Av dem innehöll sex efedrin och elva synefrin. Båda anses ge hälsofarliga biverkningar i form av hjärt-kärlproblem och psykiska biverkningar.

Stora mängder koffein och extrakt av grönt te är också vanligt. Förutom att ge sömnsvårigheter, huvudvärk och hjärtklappning förstärker koffeinet effekten av efedrin och synefrin, vilket ökar risken för biverkningar ytterligare.

Hur många som köper bantningsmedel på nätet vet ingen. Men med tanke på hur många nya sorter som ständigt dyker upp tycks efterfrågan stor.

FAKTA

VARNING för dessa ämnen

Undvik följande substanser om du köper piller på nätet.

Efedrin: Påverkar hjärt-kärlsystemet, andning och centrala nervsystemet. Kan ge psykiska effekter som förändrat beteende. Används vid astma och som hostmedicin. Har tidigare använts som blodtryckshöjande medel.

Synefrin: Kan ge hjärt-kärlbiverkningar. Har använts som blodtryckshöjande medel.

Usninsyra: Kan ge allvarlig leverpåverkan som hepatit.

Extrakt av grönt te: Kan ge allvarlig leverpåverkan.

Koffein: Kan ge sömnsvårigheter, hjärtklappning, huvudvärk, illamående. Stärker effekten av efedrin och synefrin.

Fenfluramin: Besläktat med amfetamin. Utöver hjärt-kärlpåverkan kan bindväv växa in i hjärtklaffarna och orsaka förhöjt blodtryck i lungorna.

Fentermin: Besläktat med amfetamin. Hjärt-kärlpåverkan. Bindväv kan växa in i hjärtklaffarna och ge förhöjt blodtryck .

Orlistat: Verksamma substansen i Xenical.

Sibutramin: Substansen i Reductil.

ARTIKELN HANDLAR OM