Genvägen till drömvikten?

HÄLSA

Dietpiller lockar. Gå ner i vikt snabbt, lätt och utan risk. Pillren ska vara den enkla vägen ur alla extrakilon. Men är det så? Kropp & Hälsa frågade professor Claude Marcus på Rikscentrum för barnfetma på Huddinge universitetssjukhus.

Claude Marcus.

Är bantningspiller en möjlig genväg?

– Nej, det finns ingen quick fix. Än...

Men det kommer ett superpiller?

– Ja, jag tror fortfarande att man kommer att hitta ett piller som gör att du går ner i vikt oavsett hur du lever. Men än är ingen ens i närheten.

Hjälper dagens viktpiller inte alls?

– Jo, lite grann. De bästa godkända läkemedlen kan ge måttlig effekt men det varierar väldigt mycket från person till person. En del går inte ner alls.

Vad beror det på?

– Det vet man inte, men vi tror det kan ha genetiska orsaker som vilken typ av fetma man har. Vi vet till exempel att det finns en gen som gör att det inte spelar någon roll om du är fysiskt aktiv eller ej. Du ökar i vikt ändå. Även personligheten spelar en stor roll.

Vem har lättast att lyckas?

– De som inser att det krävs mycket och är beredda att hjälpa till. Att bit för bit byta livsstil. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att pillret gör jobbet. Vi ser väldigt stor skillnad i effekt hos dem som verkligen försöker röra sig mer och lägga om sina matvanor.

Är alla godkända bantningspiller lika bra?

– Nej, vissa är bättre än andra. Men vilket piller som ger bäst effekt för en viss person går inte att säga.

Ökar inte risken för biverkningar ju bättre effekten är?

– Dessvärre kan du ha rätt i nuläget. Jämför du till exempel Xenical med Alli, som innehåller exakt samma substans men halva mängden, så går du ner mer i vikt men riskerar samtidigt fler biverkningar.

Vad kan hända om jag inte är så tjock men vill prova Alli ändå?

– Det avråder jag från! Du riskerar mycket för väldigt lite. Effekt på vikten får du oavsett om du är överviktig eller smal, men de negativa effekterna väger över. Väger du däremot så mycket att du riskerar allvarlig sjukdom kan det vara värt att ta risken. Det är läkemedel det handlar om. Det ska man inte ta om man är frisk.

 Vad är det för biverkningar?

– I just det här fallet, Alli, kan du få vitaminbrist, tunnare benstomme, klåda, hög puls, andningssvårigheter, blödning från ändtarmen, gallsten med mera.

Är det bättre att prova ett kosttillskott, naturpreparat eller andra bantningsmedel som säljs på nätet?

– Absolut inte. Då kan du få i dig precis vad som helst. Där finns ingen kontroll alls. Inte ens piratkopior av receptbelagd medicin innehåller alltid rätt substans i rätt mängd. Det är livsfarligt.

FAKTA

Så farligt kan pillret vara

”Drabbades av hjärtinfarkt”

Kvinna, 49, behandlades med Xenical när hon efter ett par månader plötsligt drabbades av en hjärtinfarkt.

”Fick en kronisk tarmsjukdom”

Man, 63, provade Alli i cirka två månader innan det började komma blod och slem i avföringen. En läkarundersökning konstaterade att han drabbats av ulcerös kolit, en allvarlig kronisk inflammation i tjocktarmen.

”Började hallucinera”

Kvinna, 68, berättar om hur hon började höra ett konstigt ljud inne i huvudet. Läkemedelsverket konstaterade att det troligen berodde på viktmedicinen Reductil som hon då åt.

”Dog av viktpiller hon köpt på nätet”

Kvinna, 44, dog efter att ha provat ett olagligt bantingspreparat med efedrin. Substansen är besläktat med amfetamin som stressar kroppen och kan orsaka hjärtrytmrubbningar.

”Levern tog stryk”

Kvinna, 20-års åldern, insjuknade i akut hepatit efter att ha ätit bantningsmedlet Termoxical som innehåller usninsyra vilket tidigare orsakat flera fall av hepatit och leversvikt.