Ny supersolkräm snart här

HÄLSA

Ljus hy som lätt blir bränd eller mörkare hudton med många pigmentfläckar?

Oavsett hudtyp – snart kan en ny solkräm som ska skydda mot hudcancer finnas på marknaden.

Foto: katrin jakobsen

Är du rädd för solens starka strålar? En ny kräm ska göra det möjligt för alla att njuta av solen utan att riskera att få cancer. Det hoppas i alla fall forskare i Australien som just nu studerar olika hudtyper och solkrämer, rapporterar Svt.

Ska förhindra hudcancer

Det är forskare vid tekniska universitetet i Queensland, Australien, som gör försök på människor som har olika typer av hud för att förstå hur de reagerar på solljus. I studien utsätts olika delar av huden för solljus i 25 minuter för att sedan observera hur cellerna reagerar. Målet är att ta fram en ny "supersolkräm". Den ska kunna förhindra hudcancer genom att stoppa den molekylära aktivitet som sker i hudcellerna efter vistelse i solljus.

– Vissa människor kan vistas i solen i timmar och bli bruna, medan andra bränner sig och blir röda direkt. Så det vi vill kolla är om det finns någon skillnad mellan dessa människors hudtyper och hudens reaktion på UV-strålning på molekylär nivå, säger doktor Elke Hacker, Queensland University of Technology, till Svt.

Australien högt upp på listan

Att exponeras av ultraviolett strålning från solen är den vanligaste orsaken till hudcancer. Men fler och fler studier visar att solljusets påverkar pigmentcellerna i huden olika på olika människor.

Australien har en av de högsta siffrorna i världen när det gäller sjukdomen. I Sverige är den dödligaste formen av hudcancer, melanom, en av de cancertyper som har ökat snabbast under de senaste årtiondena, enligt Vårdguiden. Varje år drabbas cirka 2600 personer i Sverige.