Shirin testar:

Kettlebells

1 av 2 | Foto: MAGNUS LIAM karlsson
Shirin Rågby Djavidi. E-post: [email protected]
HÄLSA

Varje vecka ger lic. personliga tränaren Shirin Rågby Djavidi tips på nya träningsformer.

Vad: Redskapet ser ut som en kanonkula med ett handtag på. Du använder det som en hantel, fast den är lättare att greppa med två händer – och du kan dessutom svinga det. Kettlebells kommer ursprungligen från Ryssland där redskapet fanns redan på 1700-talet. I dag har det blivit ett riktigt trendredskap och du kan hitta det på fler och fler gym bland de fria vikterna. Det finns även kettlebells-klasser. Kulan väger från 2 kilo upp till 40 kilo.

Du tränar: Styrka, balans, koordination och mycket bålträning.

Passar: Du som vill testa något helt nytt eller om du vill komma i form hemma.

Pris: Se priser på ditt gym. Jag testade att träna enligt filmerna ”Kettlebell bootcamp with Angie Miller”, (cirka 100 kr) och ”10 minute solution kettlebell ultimate fatburner” (cirka 130 kr). Finns på: www.amazon.co.uk. En kettlebell kostar mellan 149 kronor och 1 500 kronor beroende på vikt. Säljs exempelvis på Stadium. Även www.abilicaonline.se och www.kettlebells.nu.

Här kan du träna:

Stockholm: www.planetfitness.se, www.balancetraining.se.
Hudiksvall: www.kraftvalvet.com.
Göteborg: www.gymnasium.com.

Shirins betyg:

Det är roligare och lättare att träna med än en hantel och ger framför allt lite ny inspiration om man kört styrketräning många år. Kettlebells ger dessutom en mer funktionell träning och du tränar i princip alltid två muskelgrupper eller fler. I och med svingen får du alltid med bålen. Du får alltså magträning hela tiden i vilken övning du än gör. Kul, nytt och ett väldigt bra hemmaredskap.

Shirin Rågby Djavidi