Banta fungerar inte utan träning

HÄLSA

Vill du gå ner i vikt men tycker att träning är för jobbigt? Du tar hellre en annan väg - och bantar.

Se upp, att bara följa en diet fungerar inte. Du måste röra på dig också, visar ny forskning.

Foto: colourbox

Att bara minska på måltider och äta mindre kalorier är meningslöst om du inte tränar. Det tros bero på en naturlig mekanism som gör att kroppen inte vill röra sig lika mycket om den får mindre kalorier, skriver tidningen The Daily telegraph.

Resultatet har forskare vid Oregon health & science university, kommit fram till genom att studera 18 aphonor som sattes på en väldigt kaloririk diet under flera år. De fick sedan återgå till vanlig föda som innehöll 30 procent mindre kalorier. Apornas vikt och aktivitetsnivå kontrollerades under tiden.

Rörde sig mindre

– Förvånande nog syntes ingen signifikant viktminskning vid slutet av månaden. Det fanns dock en väsentlig förändring i aktivitetsnivån hos aporna, säger en av forskarna till The Daily telegraph.

De kunde se att den fysiska aktiviteten hos aporna minskade när de fick mindre kalorier. Under den andra månaden reducerades kaloriintaget ytterligare för djuren och då rörde de på sig ännu mindre.

Tre av aporna fick under tiden äta normal föda och träna i en timme varje dag på ett löpband. De gick däremot ner i vikt.

Hjälpa läkare

– Studien visar att det finns en naturlig kroppsmekanism som sparar energi som följd av en minskning av kalorier. Mat finns inte alltid i rikliga mängder för människor och djur och kroppen verkar ha utvecklat en strategi för att möta de här svängningarna, säger en av forskarna, Judy Cameron.

Hon menar att resultatet kan hjälpa läkare som ska ge kostråd till patienter. Hon hoppas också att det kan påverka utvecklingen av gemensamma insatser för att bekämpa fetma hos barn, till exempel program som betonar vikten av både rätt kost och motion.