Läkare missade cysta på 14 kilo

HÄLSA

Läkaren ordinerade lavemang. Men den unga kvinnan led inte av förstoppning - i hennes mage växte en 14-kilos cysta. Nu är ärendet anmält till HSAN.

Den unga kvinnan hade en längre tid haft spänd och värkande mage. Hon hade även gått upp i vikt och då särskilt anmärkningsvärt över magen under hösten och vintern.

Läkaren rekommenderade flickan medel mot förstoppning. Men magvärken gav inte med sig. Efter ytterligare kontakt med vårdcentralen i Piteå fick hon rådet att fortsätta med tarmsköljning.

Hade hjärtsvikt

Vid ett besök hos gynekolog upptäcktes en cysta i flickans mage. Den vägde närmare fyra kilo och var fylld med tio liter vätska. När kvinnan lades in för operation hade hon, enligt mamman, början till hjärtsvikt, vätska i lungorna och ödem i benen.

Flickans föräldrar har nu gjort en HSAN-anmälan mot läkaren. Mamman ifrågasätter att hennes dotter inte fick en noggrannare undersökning på vårdcentralen. Hon skriver också att hon inte tycker att det är rimligt att läkaren kunde missa en cysta på närmare 14 kilo.