Fettdoktor får kritik för rådgivning på bloggen

"De känner sig hotade"

Foto: Ralf Bergman
Annika Dahlqvist.
HÄLSA

Den så kallade fettdoktorn Annika Dahlqvist får kritik av Socialstyrelsen.

Anledningen är bland annat att hon gett läkarråd på sin blogg utan att utan att säkerställa uppföljningar.

– Jag fortsätter att ge råd men jag måste kanske vara försiktigare, säger Dahlqvist.

Läkaren Annika Dahlqvist förespråkar den så kallade LCHF-dieten, en fettrik kost utan kolhydrater.

Kostråden är kontroversiella och hon har fått ta emot hård kritik. I fjol utsågs hon även till "Årets förvillare" av föreningen Vetenskap och Folkbildning för felaktiga kopplingar mellan kost och sjukdom.

Nu får Dahlqvist kritik även av Socialstyrelsen som menar att hon på sin blogg gett läsarna personliga råd angående behandling av sjukdomar.

Kontroversiella person

Råden är av sådan art att Socialstyrelsen menar att Dahlqvist i lagens mening haft en patient-läkarrelation till bloggläsarna.

Därmed har hon brustit i handläggningen av patienterna och inte behandlat dem "i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet".

– Jag ger råd utifrån mina åsikter och jag har kontroversiella åsikter. Men mina läsare vet om att jag är kontroversiell, säger Dahlqvist till Aftonbladet.

Bland annat har Dahlqvist enligt Socialstyrelsen inte informerat om olika behandlingsaltemativ och inte heller följt upp rekommendationerna.

– Jag har uttryckt mina åsikter och det skiljer sig inte från vilken läkarspalt eller blogg som helst. Ingen läkare som ger råd i en spalt kan ta det ansvaret.

I sitt beslut vill Socialstyrelsen även påminna Dahlqvist om hennes skyldighet att joumalföra alla vårdkontakter men anser inte att det finns anledning till ytterligare åtgärder.

Kritiserat kostråd

Själv anser Dahlqvist att utredningen är resultatet av anmälningar från människor som upprörts av hennes åsikter om kost och hälsa.

– De känner sig hotade av mig. Dessa läkare, professorer och dietister. Många anser sig vara diskrediterade av mig eftersom jag kritiserat deras felaktiga kostråd och deras övermedicinering.

Dahlqvist får också kritik för att hon brustit i dokumentationen av patientjournaler när hon arbetat på sjukhuset i Sundsvall. Inte heller här finns det dock några bevis för att patienter lidit av slarvet.

Annika Dahlqvist säger till Aftonbladet att hon är lättad över att kritiken inte var allvarligare. Hon ska fortsätta ge råd på bloggen men tänka efter ordentligt innan hon publicerar.

– Jag måste kanske vara försiktigare så jag inte skriver något oövertänkt. Men det är ju aldrig fel att vara försiktig.