Så kollar du om du är utbränd

Unga kvinnor nya riskgruppen

HÄLSA

Trendskiftet är tydligt: I dag är det unga kvinnor som löper störst risk att bränna ut sig.

Allt ska vara perfekt. Utseendet, jobbet, hemmet, partnern – och plötsligt tar orken slut.

Redan i på gymnasiet utmärker de sig. De unga kvinnorna som drivs av överdriven ambition och lägger all sin tid och energi på att prestera både i och utanför skolan. Allt för känslan av att duga i dagens prestationssamhälle. Och så fortsätter det in i vuxenlivet när stora bitar av livspusslet ska läggas, med man, barn och jobb.

– Allt ska hända samtidigt och vara perfekt. Då är det inte så konstigt att orken tar slut, även om man bara är 25–30 år, säger stressforskaren Giorgio Grossi.

Kvinnor i riskgruppen

Tidigare var 40-talisterna de mest utsatta. I dag är det kvinnor, från tonårstid till yngre medelålder, som tillhör den största riskgruppen för att drabbas av utbrändhet.

Enligt Giorgio Grossi har många kvinnor som går in i väggen gemensamt att de överpresterar, finns till hands för alla och är den som har kontrollen.

– Så det blir ett överskott av prestation och ett underskott av vila, återhämtning och skratt.

Många känner sig trötta och slitna efter en arbetsvecka, ett pass på gymmet eller efter dålig sömn. Men hur vet man om man är utbränd – eller bara trött?

– Är man bara trött vaknar man utvilad dagen efter. De som är utmattade vet att de är utmattade, de är helt färdiga, säger Giorgio Grossi.

Dra i bromsen

En person som har gått in i väggen har också andra symtom, som exempelvis sömnrubbningar, problem med minnet och koncentrationssvårigheter.

Det gäller – och det går – att dra i bromsen innan det är för sent. När tecken som irritation, dåligt tålamod och att man inte orkar lyssna på andra dyker upp bör man ta dem på allvar.

Coachen Emma Pihl, pocketaktuell med ”Vinnare i din egen tävling”, menar att det första man måste göra är att välja bort för att orka det som är viktigt. Gå igenom kalendern och rensa bort sådant du faktiskt inte måste göra.

– Och hitta arenor i ditt liv där du inte måste prestera. För många är alla arenor prestationsarenor.

Men det viktigaste är att lära sig vara nöjd och kunna värdera det man gör bra. Att se sina framgångar och tillåta sig själv att misslyckas.

– Då får jag ett värde också för den jag är som person och inte bara i det jag levererat.

FAKTA

9 tecken på utbrändhet

Låg stresstolerans.

Överkänslighet för ljud, ljus och lukter.

Magproblem.

Spänningsvärk i nacke och axlar.

Extrem trötthet/ utmattning.

Sömnsvårigheter.

Minnesstörningar.

Svåra koncentrationsproblem.

Oförmåga att tänka klart.

Tecken på vanlig trötthet

Går över med vila.

Ger inga långvariga fysiska symtom.

Ger inga långvariga sömnstörningar.

Så gör du om du är utbränd

Källa: Stressmottagningen, Vårdguiden, stressforskare Giorgio Grossi.

Emma Fagerberg