Skratt kan göra dig tjock

Ny forskning visar att
skratt ökar aptiten

HÄLSA

Skratta och öka aptiten. Ett gott skratt förlänger inte bara livet. Det kan också tvinga dig att förlänga livremmen, visar en ny studie.

Amerikanska forskare har sett att skojiga filmer sätter fart på aptiten hos den som tittar på dem. Att titta på de starka inledningsscenerna i krigsfilmen Rädda menige Ryan har däremot ingen effekt alls på matlusten, enligt de resultat som i dagarna presenteras vid en konferens i experimentell biologi i Anaheim, USA.

Nyttigt också

Ett skrattanfall någon gång då och då är trevligt, det behövs inga vetenskapliga undersökningar för att bevisa det. Nyttigt är det också.

Skratt minskar nivåerna av stresshormoner som kortisol och adrenalin, får vårt immunsystem att öka produktionen av antikroppar och gör att kroppens skyddande celler aktiveras. Dessa effekter har forskarna känt till ganska länge vid det här laget.

Nu har humor också visat sig ha flera andra biverkningar.

Försökspersoner som tittat på en komedi eller stå-upp-komiker som de gillade fick en sänkning av både blodtryck och halten av leptin i blodet, ett hormon som begränsar aptiten. Å andra sidan såg forskarna hur skratt gjorde så att halten ghrelin ökade, ett hormon som sätter fart på matlusten ungefär på det sätt som sker efter ett motionspass. Sällan blir man så sugen som efter en långpromenad eller en joggingtur – möjligen då alltså av ett gott skratt.

Rätt för gamla

Men bara lugn. Man behöver inte bli tjock bara för att man har roligt.

Det är snarare så att effekterna av ett gott skratt på många sätt liknar vad som händer i kroppen vid fysisk aktivitet, hävdar de amerikanska forskarna, som därför ser så kallad skratt-terapi som ett bra alternativ inom vården för patienter som borde motionera men som av någon anledning inte kan göra det.

Exempelvis kan skratt vara rätt metod att behandla gamla som rör sig för lite, har tappat matlusten och är deprimerade. Samma sak med smärtpatienter som ofta tappar aptiten på grund av kemiska förändringar i kroppen. Båda dessa patientgrupper kan med skrattets hjälp bryta mönster som annars skulle kunna bli ett hot mot hälsa och välbefinnande.

TT