SMS räddar liv vid hjärtstopp

Stockholmare kan rädda livet på sina grannar

HÄLSA

Vill du bli hjälte? Alla stockholmare som gått en utbildning i hjärt-lungräddning får nu chansen att anmäla sig till nätverket ”sms-livräddare”. Det innebär att de får ett sms så fort en person i deras närhet drabbas av hjärtstopp.

I många fall kommer livräddarna sannolikt hinna fram till den drabbade före ambulansen och kan starta räddningsarbetet.

– När det gäller hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn, säger överläkare Mårten Rosenqvist på Södersjukhuset i Stockholm.

Varje minut är viktigt vid ett hjärtstillestånd. Bara två av hundra överlever. I Stockholm har man dock lyckats öka antalet överlevande sedan ett par år tillbaka genom att sätta upp ett 100-tal defibrillatorer på allmän plats runt om i stan och utrusta polis, brandkår och ett 30-tal taxibilar med defibrillatorer. Även rutinerna har ändrats så att brandkår och ambulans får larm samtidigt när någon ringer SOS om ett hjärtstopp.

Idag räddas 8,4 procent av alla som får hjärtstillestånd i Storstockholm. I faktiska tal innebär det 30-40 personer varje år. Rekordhöga siffror jämfört med resten av landet. Inget är dock så bra att det inte kan bli bättre resonerar eldsjälarna på Södersjukhuset som nu vill vidga hjälparbetet. Därför bjuder man nu in alla stadens invånare som är utbildade i hjärt- och lungräddning till ett mobilt nätverk. När ett larm om misstänkt hjärtstillestånd kommer in till 112 får alla livräddare som befinner sig inom en kilometer från den drabbade ett sms med instruktioner om var personen finns. Förhoppningen är att åtminstone 5 000 ska anmäla sig till nätverket.

FAKTA

Anmäl dig här

Är du intresserad av nätverket? Anmäl dig här!

Hjärtat slutar pumpa ut blod

Så gör du när någon har fått hjärtstopp:

Läs tidigare artiklar om hjärtstopp: