”Jag gick ner 12 kilo – som en biverkning”

Carinas diabetesmedicin kan komma att skrivas ut mot fetma

HÄLSA

Nya medicinen hade en trevlig biverkan: viktras. Carina Siltberg, 48, trodde knappt det var sant när hon klev upp på vågen.

– Plötsligt var jag tolv kilo lättare och mådde bättre än på flera år.

Foto: Öyvind Lund
Carina Sittberg gick ner 12 kilo med diabetesmedicinen Victoza.

Nu var det inte frågan om ett bantningsmedel. Nej, värmländskan från Molkom behövde hjälp att få bukt med sin diabetes.

– Hur väl jag än försökte sköta mig fick jag ingen kontroll på blodsockret, berättar Carina Siltberg, som hade börjat med traditionell tablettbehandling då hon fick typ 2-diabetes något år tidigare.

Liksom många andra gick hon upp i vikt och vägde runt 90 kilo då läkaren undrade om hon ville prova något nytt. En injektion som bara behövde tas en gång per dag.

Gladare och piggare

Studien pågick i flera länder under ett och ett halvt år. Trots att varken hon eller läkaren visste om hon fått äkta vara eller ett overksamt medel misstänkte hon att det var det nya preparatet Victoza.

– Jag kände ju att sockret blev stabilt och slapp alla humörsvängningar. Det var som natt och dag. Innan var jag så lättirriterad och sur att inte ens katterna ville vara i närheten, skrattar hon och får medhåll av maken.

Han tycker att han fått en både gladare och piggare fru.

Victoza består av mättnadshormonet GLP-1. Dels gör det personen mätt, dels ser det till att tömma magen långsammare. Det gör att suget efter något att stoppa i munnen försvinner och kilona rasar. På ett och ett halvt år tappade Carina tolv kilo.

– Det har gjort att jag rör mig mer, vilket säkert påverkat vikten ytterligare. Det ena ger det andra …

Godkänt mot diabetes

När Victoza nyligen godkändes i Sverige blev det enbart mot typ 2-diabetes, inte viktnedgång. Precis som för Byetta som ger snarlik effekt.

Att få de båda medicinerna godkända mot övervikt direkt anses kosta för mycket. En studie på 564 överviktiga utan diabetes är dock gjord. De som fick högst dos Victoza under fem månader gick ner mest, i genomsnitt 7,2 kilo, jämfört med de som fick placebo och gick ner 3,8 kilo.

Preparatet får även bäst i test i en stor studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet. De svenska läkare som varit med och testat Victoza är övertygade om att det bara är en tidsfråga innan det får skrivas ut även mot övervikt.