Smal till midsommar

Hitta semesterformen på 25 dagar

HÄLSA

Med rätt mat, rätt träning och rätt inställning kan du tappa ett kilo i veckan och komma i form redan till midsommar.

Vår expert, näringsfysiologen Fredrik Paulún, hjälper dig att öka förbränningen och nå drömformen med isodieten – på bara 25 dagar.

Det är tre och en halv vecka kvar till midsommar, men än finns det massor med knep du kan ta till för att speeda upp din förbränning och komma i bättre form.

– Det du kan tänka på är gratisprylarna som alla kan göra. Som att hålla vätskebalansen, säger Fredrik Paulún.

Att dricka mycket vatten ökar förbränningen och ju kallare vatten, desto högre blir förbränningen, då det kalla är jobbigare för kroppen att ta hand om.

Drick en massa vatten

– Om kroppen är uttorkad är den väldigt försiktig med att frigöra fett vilket gör det svårare att gå ner i vikt, säger Fredrik, och rekommenderar 1,5–2 liter vatten per dag om det är varmt ute.

Ett annat knep du kan tänka på lagom till grilltider är kryddor.

– Krydda köttet starkt med till exempel chilipeppar och vitlök. Chili ökar kroppstemperaturen och du blir mätt fortare. Energiförbrukningen ökar och du tappar vikt lättare, säger Fredrik.

Att kombinera chilikryddan med en kopp kaffe ger dessutom en extra kick – de som gör det vid alla måltider bränner enligt en undersökning upp till 1000 fler kalorier per dag, jämfört med andra.

Du som avstår från mejeriprodukter behöver också tänka om. Många studier visar att magra mejeriprodukter faktiskt gör dig mätt fortare, ökar energiförbrukningen och minskar fettupptaget. På köpet får du nyttig kalcium.

– Testa också ett kokt ägg till frukost, det ger betydligt längre mättnad och du kommer att äta mindre under resten av dagen. Även fullkorn är ett smart val för figuren eftersom det mättar och är kalorisnålt, säger Fredrik Paulún.

Men motivationen då?

– Det gäller att bygga upp en plan och ha en riktning för att lyfta ditt mentala jumbojet och landa på rätt ställe. Det kan du få genom att dokumentera allt hela tiden. Mät och väg dig en gång i veckan, inte oftare för då blir du helt snurrig eftersom det kan skilja ett halvt kilo om du druckit vatten innan, säger Fredrik.

Peppa varandra

Ett annat tips är att alltid ta hjälp, antingen det är via ett community på nätet, en kompis eller någon annan.

– Det är viktigt att peppa varandra, då presterar du bättre, säger Fredrik.

Sist men inte minst kan faktiskt solen hjälpa dig på väg mot drömformen.

– Undersökningar visar att de som har högst halt av D-vitamin i kroppen oftast väger minst och D-vitamin får man ju från solljuset. Så göm dig inte i skuggan hela sommaren, säger Fredrik Paulún.

På de följande sidorna får du ta del av isodieten som kan hjälpa dig att gå ner ett kilo i veckan. Dieten bygger på en jämn fördelning mellan kalorierna från fett, kolhydrater och protein.