Mixad träning– nya Hollywoodtrenden

Boxning + pilates – ger det verkligen dubbel effekt?

HÄLSA

Yoga + dans + kampsport.

Eller boxing + pilates.

Det är så den senaste trenden ser ut – mixade träningspass.

Wellness träningsredaktör & PT Johanna Björklunds

Pilates – styrka och avkoppling. Boxning – tufft och kaloriförbrännande. Tillsammans bildar de piloxing. Svenskan Viveca Jensen, som trimmar Hollywoodstjärnor till vardags, har tagit två effektiva träningsformer och slagit samman dem till ett pass.

Vi nöjer oss inte längre med att bara få ut en effekt av träningen. Vi vill ha bättre kondition, bli starkare, smidigare, smalare och få mental avslappning. Det ska kännas nytt men inte för svårt, det ska vara kul men inte för simpelt. I stället för att skapa helt nya aktiviteter, som tar tid att etablera, integrerar man de som redan är populära med varandra.

Framför allt har det blivit vanligt att låna kors och tvärs från pass som fokuserar både på kropp och knopp.

Pilates populär att mixa med

Just pilates har blivit en av favoriterna att grunda med. I yogalates får de som gillar pilates men aldrig testat yoga en chans när de båda möts. I balletone har man tagit det ett steg längre och mixat mer avancerade rörelser från klassisk balett med positioner från pilates och yoga. Balett känns nytt och fräscht att addera i jämförelse med andra blandade danspass vi kan se i dag. För den som vill mer fart och fläkt finns free power dance. Där har man också mixat dans och yoga men även lagt till kampsport.

I alla ovan nämnda är tanken att vi ska få en så mångsidig träning som möjligt. Frågan är, medan experter slår knut på sig själva för att komma på nya mixade klasser, får vi verkligen dubbel effekt av dem? Eller blir det snarare så att vi får ett mindre givande träningspass, eftersom vi får lite av allt?

Rörigt och spretigt

Personligen uppskattar jag idén med att blanda olika former – det får mig att prova nya saker jag inte skulle ta mig för annars – men somliga fusioner som jag testat har känts röriga och spretiga. Det räcker att mixa två pass till ett. Kvalitet framför kvantitet, tack.

Jag skulle vilja se fler varianter, men vi kan väl skippa pilates och yoga ett tag. Varför inte korsa crossfit med kampsport? Det är en utmaning jag inte skulle säga nej till. Eller finns det kanske redan?

Om du vet något som jag inte gör, mejla mig och berätta så ska jag testa.