Skarp kritik mot läkarna som missade Lucas tumör

Socialstyrelsen: Christina bemöttes inte med respekt och förståelse

1 av 3 | Foto: PRIVAT
älskade djur På Lucas väggar är det fullt av djurteckningar, i sängen krokodiler, giraffer och lejon av tyg.
HÄLSA

Läkarna missade fyraårige Lucas tumör i magen - ett halvår senare dog han i sin mammas famn.

Sahlgrenska sjukhuset tog inte symptomen på allvar och begick flera allvarliga misstag, enligt Socialstyrelsen som nu har utrett händelsen.

– Jag får aldrig veta vad som hänt om han fått vård i tid, säger mamma Christina Myrdhén.

I september 2008 drabbades Lucas av magsmärtor. Mamma Christina tog med honom till AxessAkuten i centrala Göteborg och sedan till Drottning Silvias barnsjukhus. Lucas skickades kors och tvärs mellan läkarna på olika avdelningar. Medicin och lavemang mot förstoppning sattes in, men Lucas blev inte bättre. Han vägrade äta och rasade i vikt.

– Man känner maktlöshet när man åker därifrån gång på gång och känner att något inte stämmer, säger mamma Christina som precis har fått Socialstyrelsens utredning i sin hand.

För sent

Först efter tre veckor och så gott som dagliga besök på olika vårdavdelningar kom beskedet: Lucas hade en nio centimeter stor tumör vid kroppspulsådern. Omedelbar behandling sattes in - men det var för sent. Den 24 mars förra året dog Lucas i sin mammas famn.

Sjukhuset anmälde själva hela händelseförloppet och i utredningen konstaterar Socialstyrelsen att läkarna borde ha upptäckt tumören mycket tidigare. Sahlgrenska får skarp kritik mot att läkarna som undersökte Lucas inte var tillräckligt erfarna och att Christina inte bemöttes med respekt och förståelse. Nu kräver Socialstyrelsen en rad åtgärder för sjukhusets rutiner när det gäller akuta buksmärtor.

– Vi ser över alla krav som kommer från Socialstyrelsen i ett sådant här fall, säger Christina Raner, en av chefsläkarna på Sahlgrenska.

Inte över än

Enligt utredningen bidrog behandlingens biverkningar till Lucas död. Christina kan inte släppa tankarna på vad som hade hänt om sonen fått diagnosen i rätt tid.

– Jag tänker på alla lavemangen och de där veckorna som Lucas gick utan mat. Det är klart att man undrar hur det hade blivit om han varit i bättre skick när den rätta behandlingen sattes in.

Att utredningen är klar och att Sahlgrenska får skarp kritik förändrar ingenting för henne.

– Det här är en resa som inte är över än. Men jag hoppas det leder till ett bättre bemötande för andra föräldrar och barn.

FAKTA

Ur socialstyrelsens rapport:

"Läkarkontinuiteten var bristfällig med olika läkare vid varje vårdtillfälle utan någon samordning. Barn som återkommer till akutmottagningar upprepade gånger med täta intervall där föräldrarna betonar att barnet inte mår bra ska bemötas med respekt och betraktas som en riskgrupp".

"Kompetensen hos de läkare som behandlade och undersökte pojken skiftade, alltifrån icke legitimerade läkare till erfaren specialist. Återkommande täta besök bör leda till att en mer erfaren läkarkollega rådfrågas och att inläggning övervägs på vida indikationer".

Lucas har en minnesfond i samarbete med Barncancerfonden. Den finns på: http://www.

barncancerfonden.

se/3024