Nålar och helande eld

1 av 3 | Foto: mikael gustavsen
Susanne Jormvall tänder små eldhärdar som hon placerar i handen.
HÄLSA

Mikronålar och eldhärdar i handen ska kunna bota allt från migrän och magproblem till infertilitet. Vi har testat koreansk handakupunktur.

– Det bästa är att man kan behandla sig själv, säger akupunktören Susanne Jormvall.

Jag befinner mig på Lewa kroppsterapi på Söders höjder i Stockholm där jag bokat en tid för koreansk handakupunktur.

Med en viss känsla av obehag, jag är nämligen nålrädd och blotta synen av en nålspets väcker en svindlande känsla.

– Det är ingen fara, vid handakupunktur används mikronålar som är mycket mindre än vanliga akupunkturnålar, säger Susanne Jormvall, som är legitimerad akupunktör sedan 1999 med inriktning på traditionell kinesisk medicin.

Små eldhärdar i handen

Hon har också tagit kurser i just koreansk handakupunktur.

Jag får lägga mig på en brits med en kudde bekvämt placerad under knäna. Susanne plockar fram nålar, små runda häftplattor och en ask med något som heter moxa (en slags korgväxt) som snart ska tändas och glöda som små eldhärdar i min hand. De fyller tydligen samma funktion som nålarna.

Själva idén med koreansk hand-akupunktur är att handen ses som en modell över kroppen där varje del av kroppen finns representerad.

Tryck själv med en penna

Beroende på var i kroppen man har ont attackerar man den punkt i handen som representerar det specifika stället. Det kan man göra med hjälp av till exempel nålar, värme eller genom att helt enkelt trycka på punkten själv.

– Det är en av fördelarna, att man själv kan bearbeta punkterna. Den som har ont i huvudet kan till exempel ta en trubbig pennspets och trycka längst upp på långfingrets fingertopp, säger Susanne.

Hon fortsätter:

– Det gäller att lokalisera exakt den punkt på fingertoppen där det gör mest ont och hålla kvar där i några minuter. Sen brukar värken försvinna.

Hon sätter snabbt in en nål i toppen av mitt långfinger. Det sticker till, men bara lite.

– Jag ser koreansk handakupunktur som ett komplement till andra akupunkturbehandlingar, den har störst effekt i kombination med annan akupunktur, säger Susanne.

Själv känner jag mig lite småyr av att se en nål sitta fast i mitt finger.

Susanne sätter ytterligare en nål mitt i min handflata. Det känns inte alls den här gången. Här är tydligen punkten för magbesvär.

Jag får ytterligare tre nålar i min hand.

– En gång hade jag en patient som led av svår hicka sedan många år, då satte jag nålarna enligt det här mönstret, men tyvärr blev han inte av med hickan. Det hade behövts fler behandlingar.

Man måste tro på metoden

Enligt Susanne är det individuellt hur mycket behandling som krävs för att bota ett problem. Det är viktigt att tro på metoden för att akupunkturen ska fungera på bästa sätt.

Nu övergår hon till att moxa i stället. Susanne klistrar fast tre små runda värmeskydd på rad strax innan handleden. Det här är området för de genitala delarna. Om jag haft erektionsproblem, infertilitetsproblem eller urinvägsinfektion hade det här varit området att behandla.

Susanne tänder fyr på moxan och sätter den på ett av skydden i handen. Den glöder som en liten kolbit.

– Säg till när det börjar brännas, då är det dags att flytta den till det andra skyddet, sen håller man på tills moxan har svalnat, säger hon.

Jag börjar känna mig lite smådåsig och vet inte om det beror på att spänningen inför nålarna lagt sig eller på akupunkturen i sig.

Akupunktur ger energi

– Det är akupunkturen, säger Susanne. Man blir avslappnad vilket område som än behandlas. Det beror delvis på att man ligger stilla och bekvämt och blir omhändertagen. Men framförallt beror det på att akupunktur ger energi, nålarna gör så att det händer saker i kroppen. Man ska aldrig träna efteråt, man ska låta kroppen tillgodogöra sig energin först.

Nej, någon träning är det inte tal om efter besöket för jag är verkligen jättetrött. Nästa gång jag har huvudvärk ska jag definitivt ge fingertoppsmetoden en chans, tänker jag på vägen hem.

FAKTA

Så funkar koreansk handakupunktur

Idén med koreansk handakupunktur är att handen ses som ett mikrosystem där hela kroppen finns representerad.

Toppen på långfingret är huvudet, pekfingret och ringfingret är armarna och tummen och lillfingret är benen. I handflatan finns de inre organen. Ovandelen av handen representerar kroppens baksida. Genom att behandla vissa punkter ska man bland annat kunna bota eller minska tarmproblem, migrän, trötthet,

åksjuka, illamående och halsbränna. Metoden lär också ha effekt på infertilitet och potensproblem. Behandlingen sker med massage, värme, plåster, magneter, mikronålar eller en svag ström av elektroner.

Metoden skapades av den koreanske läkaren Dr Tae Woo Yoo på 1970-talet och infördes till Sverige av akupunktören och läraren i kinesisk medicin Holger Wendt för tio år sedan.

I dag har 1000-talet personer utbildat sig i läran och den används av bland annat läkare, akupunktörer, sjukgymnaster, massörer och kiropraktorer.

Om du vill veta mer:

www.handakupunktur.nu

Gör det själv

Hitta punkten som motsvarar den del på kroppen du vill

behandla. Sen pressar du i några minuter på den ömmaste punkten med hjälp av till exempel en tom kulspetspenna.

Få behandling

Lewa kroppsterapi, Stockholm. Pris: 550 kr/konsultation, 450 kr/behandling.

CJ massage och friskvård, Malmö. Pris: 400 kr/behandling.

Andrum, Falkenberg. Pris: 550 kr/behandling.

Acumakliniken, Malmö. Pris: 500 kr/behandling.

Helena Lindstam