Kvinnas sår fyllt – av vita larver

Misstänkt vanvård på äldreboende

HÄLSA

Den 85-åriga kvinnans sår ville inte läka.

När en läkare undersökte såret var det fullt med vita krälande larver.

Nu misstänks Gunnareds äldreboende i Göteborg för vanvård.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Den 85-åriga kvinnans sår var fullt med fluglarver (arkivbild).

Den 85-årig kvinnan kom in till Östra sjukhuset i Göteborg och klagade över ett svårläkt sår på ena foten. Daniel Bremell, läkare vid medicinkliniken på Östra sjukhuset, tog emot patienten och började undersöka såret.

”Stora mängder larver”

När han tittade i såret såg han något som rörde sig. När han undersökte det närmare krälade stora mängder larver runt.

– Såret har inte skötts som det ska. Jag ser det här som ett tecken på misstänkt vanvård. Även en person utan sjukvårdskunskaper skulle ha sett larverna om man hade lyft på förbandet, säger Daniel Bremell till Göteborgs-Posten.

”Ser allvarligt på det”

Larverna som kröp omkring i kvinnans sår var vita och några centimeter långa. Daniel Bremell uppskattar att de funnits i såret i några dagar.

Han slog larm till kommunen som nu ska göra en lex Maria-anmälan och utreda händelsen.

Doris Söderman, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Gunnareds äldreboende, säger till Göteborgs-Posten att man ”ser allvarligt på händelsen”.

FAKTA

FLUGLARVER I SÅR

Sahlgrenska använder fluglarver, som behandlingsmetod, i mycket svårläkta och infekterade sår. Behandlingen sker under kontrollerade former och ska inte förknippas med okända larver som hittas i sår.

Även om det är ovanligt att larver kommer in i sår sker det då och då.

I februari avskedades en sjuksköterska på ett vårdboende i Skåne efter att ha gett patienter fel vård. Hon struntade bland annat i att lägga om infekterade sår. Det ledde till att fluglarver växte till sig i såret.

Enligt Jan Faergemann, professor och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset finns det ingen möjlighet att det kommer larver i ett sår om det tas omhand på ett adekvat sätt.

Källa: Göteborgs-Posten