Slaknande statistik, Fredrik Reinfeldt...

Impotensen har ökat under alliansens tid

”Det har varit hur mycket uppsägningar som helst, klart att folk blir både sjuka och impotenta”, säger Elise Larsson, 27, som njöt i Tantoparken i Stockholm tillsammans med sina vänner.
HÄLSA

Impotensen bland svenska män har ökat sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister.

Svenskarna har även blivit mer deprimerade, samtidigt som huvudvärk och magsår blivit allt vanligare under borgerligt styre.

Fredrik Reinfeldt.

Det visar statistik över läkemedelsförsäljning som tagits fram av TT. Bland annat har drygt 63 000 fler fått magsårsmedicin utskriven under åren med alliansregeringen, 35 000 fler har fått antidepressiv medicin och 12 000 fler män har fått medicin mot erektil dysfunktion, i dagligt tal kallat impotens.

Kris ger migrän

– Det har varit hur mycket uppsägningar som helst, klart att folk blir både sjuka och impotenta, säger Elise Larsson, 27, från Stockholm.

Hon får medhåll av kompisen Elin Ytterberg, 22, som menar att finanskrisen kunnat ge vem som helst både migrän och magsår.

Men trots att krisen varit global håller de Fredrik Reinfeldt ansvarig för den ökade impotensen.

– Klart att det är hans fel, säger Elin Ytterberg.

Tveksamt samband

Stephan Rössner, professor i medicin, vill dock nyansera bilden och menar att sambandet mellan blå politik och försäljningen av magsårsmedicin är mer än tveksam.

– Jag tror inte att detta är fråga om politik i den meningen. Snarare handlar det om att läkarna blir allt duktigare på att upptäcka flera av de här problemen.

Så det är inte så att alliansen har skapat ett osexigare samhälle där många fler män behöver medicin mot impotens?

– Haha ... nej, det hade förstås varit en kul poäng. Men jag tror snarare det handlar om att folk inte tycker det är lika pinsamt att söka för sådana problem i dag som man gjorde förr.

FAKTA

Skilsmässor och aborter vanligare

63 410 fler personer fick magsårsmedicin tre år efter den borgerliga valsegern jämfört med innan Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister.

35 000 fler var i behov av antidepressiva.

12 000 fler män får medicin mot impotens.

41 000 fler äter blodtrycksmedicin.

9 procent fler personer skiljer sig.

5 procent fler gör abort.

5 procent fler äktenskap ingicks efter tre år med alliansen.

Till regeringen Reinfeldts fördel talar även att självmorden minskat något under mandatperioden.

ARTIKELN HANDLAR OM