Den fysiska miljön avgör dina beslut

HÄLSA

Planerar du att ro en tuff förhandling i land?

Se då till att sitta på en hård stol när du gör det.

En amerikansk studie menar nämligen att det du omger dig med avgör hur du är som person.

Foto: colourbox
Hårda kontorsstolar ger en hård förhandling.

Har du börjat känna dig lite väl soft på sista tiden kan du ta en titt på din kontorsstol.

Ett forskarteam från universiteten vid Harvard och Yale har upptäckt att de som sitter på en mjuk stol ofta är mer flexibla och mjuka till sättet – särskilt när det gäller att förhandla om priser och andra överrenskommelser.

De som hade sin CV på en hård skrivplatta var också ofta bättre kvalificerade för sitt jobb jämfört med de som hade sitt CV på en mjuk platta.

Den fysiska känslan avgör

Det visar att den fysiska känslan från omgivningen är avgörande när det handlar om beslutsfattande och uppträdande, rapporterar forskarna i den medicinska tidskriften Science.

I flera experiment har forskarna upptäckt att vikt, konsistens och hårdhet på livlösa objekt omedvetet påverkar beslut kring orelaterade händelser och situationer.

Det kan betyda att den psykiska känslan, vilket är det första sinnet som utvecklas, kan också vara det som människor bygger sociala domar och beslut på.

I ett av testen fick deltagarna arrangera hårda eller mjuka pusselbitar innan de fick höra en berättelse om socialt samspel.

Svårt med samspel

De som jobbade med det hårda pusslet beskrev oftare samspelet i historien som okoordinerat och hårt jämfört med de som jobbade med det mjuka pusslet.

I ett annat experiment fick de antingen en mjuk filt eller en hård träplanka innan de fick höra en historia om samspelet mellan en chef och en anställd.

De som rörde den hårda träplankan dömde oftare den anställde som stelare och striktare.

– Folk som sitter på en väldigt bekväm, avslappnande soffa när de blir intervjuade för ett jobb kanske inte är så bestämda och de kan också sänka garden lite och slappna av mer, menar professor Cary Cooper vid universitetet i Lancaster.

Mindre förhandlings benägna

När tester gjordes inför en förhandling över priset på en bil var de som satt i den hårda stolen mindre förhandlingsbenägna över priset och visade färre känslor inför olika erbjudanden jämfört med de som satt i den mjuka stolen.

– Det första intrycket påverkas av omgivningen och att ha kontroll över den omgivningen kan vara särskilt viktigt för förhandlare och jobbsökare, menar Christopher Nocera som ligger bakom studien.

– Känsel är kanske den mest underskattade känslan i beteendevetenskapliga undersökningar.

Källa: BBC

ARTIKELN HANDLAR OM