Hormonsjukdom risk vid graviditet

HÄLSA

Kvinnor med hormonsjukdomen PCOS räknas inte som en riskgrupp i mödravården. Men en ny svensk studie visar att de riskerar flera komplikationer vid graviditet.

Foto: colourbox
Var tionde kvinna lider av PCOS, vilket kan leda till svårigheter både med att bli gravid och under själva graviditeten.

Studien som gjorts på Karolinska institutet visar att risken för både havandeskapsförgiftning och förlossning med kejsarsnitt är fördubblad och att kvinnor som lider av PCOS löper tre gånger högre risk att få för tidigt födda barn, skriver Dagens Nyheter.

Kvinnorna löper dessutom högre risk att få diabetes under graviditeten, enligt studien som presenteras på den pågående fertilitetskonferensen ESHRE i Rom.

Drabbar var tionde kvinna

Hormonrubbningen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) drabbar var tionde kvinna. Den ger för höga halter av det manliga könshormonet testosteron och nedsatt känslighet för insulin. Följderna kan bland annat bli ökad risk för övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdom. Kvinnor med PCOS kan också drabbas av oregelbunden mens och svårigheter att bli gravid.

Studien omfattar drygt 1,2 miljoner barnafödslar i Sverige mellan 1995 och 2007. Tre av fyra kvinnor med PCOS i studien var överviktiga, mot bara en av fyra bland övriga kvinnor. Övervikten kan vara en av förklaringarna till att så många föder för tidigt eller tvingas till kejsarsnitt, säger läkaren och doktoranden Nathalie Roos till DN.

Hon föreslår att kvinnor med PCOS ska få specialistmödravård med extra kontroller.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM