Kemikalier kan ligga bakom

Professorn: "Puberteten börjar allt tidigare – och vi vet inte varför"

HÄLSA

Det är en gåta som ingen kan förklara: Varför flickor får bröst och mens i allt yngre åldrar.

En ny, dansk studie visar att puberteten nu i snitt inträder före nio års ålder.

– Kemikalier kan ligga bakom, säger Olle Söder, professor vid Karolinska institutet.

Foto: sven-olof englund
Olle Söder är professor vid Karolinska institutet i Stockholm.

Enligt den danska studien har debutåldern för puberteten sjunkit ett år jämfört med för 20 år sedan. Och hela sex år jämfört med början av 1900-talet.

– Den visar en trend hos hela populationen. Studien är så välgjord att det inte finns någon större tvekan om att det är så, säger Söder.

Kan vara miljögifter

Det kanske inte låter så dramatiskt, men är god anledning till oro. För vi kan inte skylla på gener – förändringarna har gått för fort. Vi kan knappast skylla på fetma heller, eftersom de faktorerna räknats bort i studien. Då återstår en värre möjlighet: miljögifter. Forskarna misstänker framför allt att plastmjukgörare och bekämpningsmedel är orsaken till att bröstutvecklingen startar allt tidigare. Det är samma kemikalier som man sett har minskat fruktsamheten hos sälar och fiskar.

– Det här är ju en spekulation, men tanken är skrämmande, säger Olle Söder.

Avslöja substanserna

Danska Rikshospitalet, som gjort studien på nästan 1000 flickor, har nu tagit prover som förhoppningsvis ska avslöja vilka kemiska substanser som kan ligga bakom.

– Men det är mer invecklat än så. Det kan vara substanser som påverkade flickorna redan i fosterstadiet, men som i dag inte finns kvar i kroppen, säger Olle Söder.