Solskydd i smink kan vara en bluff

Foto: colourbox
HÄLSA

Det råder stor osäkerhet om så kallat solskyddssmink verkligen ger något skydd. Idag finns varken regler eller någon som kontrollerar den här typen av smink.

– Vad har man för grunder för det man säger? undrar Lena Nohrstendt på läkemedelsverket till Ekot.

Det har blivit populärt bland sminktillverkarna att utlova solskydd. Vanliga solkrämer, spray och andra typer av solskyddsprodukter lyder under strikta EU-regler med Läkemedelsverket som ansvarig för tillsyn men smink med andra effekter än att göra dig snygg lever i en tämligen gränslös värld har Läkemedelsverket upptäckt och vill nu lyfta frågan inom EU.

Marknads fördel med solskydd

I en intervju med radions Ekot berättar Lena Nohrstendt på avdelningen för kosmetika och hygienprodukter, att det behövs en gemensam samsyn i medlemsländerna.

– Vi behöver nog titta i stort på de här sminkprodukterna med solskyddspåståenden. Vilken solskyddsfaktor har de här produkterna, är det kanske mera marknadsföringsmässigt en fördel att ha en solskyddsfaktor? säger hon.

När läkemedelsverket i våras granskade 53 skolskyddsprodukter som såldes i Sverige visade 42 så allvarliga brister att åtgärder krävdes. Hur ser det då ut med smink som inte ens är tänkt som solskydd i första hand?

Avråder från smink med solskydd

På Sahlgrenska sjukhusets hudklinik avråder man helt från att använda smink som solskydd.

– De måste genomgå testning för att nå upp till de olika solskyddsfaktorerna och även testas för UVA- och UVB-strålning menar läkaren och forskaren Helena Gonzales.

Tills dess rekommenderar hon att man använder en kräm, lotion eller spray som marknadsförs som en ren solskyddsprodukt.

FAKTA

Solskydd

Alla solskyddsmedel måste vara testade för att man säkert ska veta att produkterna ger det skydd man förväntar sig. Tillverkarna ansvarar för att göra tester som visar i vilken grad de skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Marknadsförs produkten som vattenresistent måste tillverkaren även ha gjort tester för att undersöka om produkten fortfarande skyddar mot solstrålning efter upprepade bad. Dessutom ska det alltid finnas en bra vägledning om hur produkterna ska användas.

Källa: Läkemedelsverket