Hon har varit sjösjuk i 9 år

Foto: caters news agency ltd/bulls
Jane Houghton har utvecklat ett mycket ovanligt syndrom som får henna att känna sig sjösjuk konstant.
HÄLSA

Jane Houghton blev sjösjuk under en kryssning i Medelhavet.

Nu, nio år senare, sitter känslan fortfarande kvar. Hennes hjärna är i ständig obalans.

– En bra dag känns det som att vara på ett lugnt hav, men har jag en dålig dag står jag knappt ut, säger Jane Houghton till Daily mail.

I nästan tio år har hon känt sig sjösjuk. Det började när Jane Houghton, 46, från England, åkte på en veckas semester till Spanien 2001. Under en kryssning i Medelhavet blev hon sjösjuk men trodde så klart att känslan skulle försvinna när hon klev i land igen. Men den stannade kvar.

– Efter ett par veckor började jag bli allvarligt bekymrad. Min läkare trodde att jag var åksjuk, och gav mig tabletter, men ingenting hjälpte, säger Jane Houghton till Daily mail.

Jane lider av ett ovanligt syndrom, som kallas Mal de Debarqument, vilket innebär att man känner sig ständigt illamående och yr, som att man alltid guppar runt på stormigt vatten.

Rädd för hjärntumör

– Jag remitterades till en magnetröntgen. Jag var livrädd att jag hade en hjärntumör, men när resultat kom tillbaka var jag övertygad om att jag höll på att bli tokig, så pass att jag började känna mig självmordsbenägen. Min läkare var förbryllad.

Jane började söka information själv och hittade till slut en amerikansk hemsida om det speciella syndromet. Alla symptom passade in. Hon fick en remiss till The National Hospital for Neurology i London och där fick hon till slut diagnosen.

Men ingen behandling har hjälpt Jane att bli fri från sjukdomen. Experter anser hennes hjärna kan ha låst sig själv att tro att den är ständig rörelse.

Professor Yoon-Hee Tja, neurolog på University of California, säger att Janes tillstånd är mycket sällsynt och att det inte finns något botemedel.

Försöker lura hjärnan

– Neurologer tror att det beror på en avvikelse i hjärnan, men vi kommer inte veta exakt vad avvikelsen är förrän vi kan finansiera och utföra ytterligare forskning, säger Yoon-Hee Tja till Daily mail.

Jane, som tidigare jobbade heltid som marknadschef men nu bara två dagar i veckan, har själv försökt att lura sin hjärna att återgå till normalläge. Det finns gånger då hon inte upplever känslan av att vara sjösjuk och det är när hon åker båt, tåg eller flyger.

– Vi tog med min son till Disneyland i USA och jag åkte varenda karusell i hopp om att det skulle påverka min balans så mycket att min hjärna gick tillbaka till det normala.

– Jag är fortfarande hoppfull om att det en dag kommer att kännas normalt. Men just nu kan jag bara leva med tillståndet och vara tacksam för att det inte är livshotande.