Test kan minska antalet dödsfall i prostatacancer

HÄLSA

Dödlighet i prostatacancer kan halveras med regelbundna tester.

Det visar en ny studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I studien, som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet Oncology, har 20000 svenska män mellan 50-60 år följts under 14 år. Hälften av dessa kallades vartannat år för att göra ett så kallat PSA-test, som kan visa om man riskerar att drabbas av prostatacancer.

Resultatet visar att dödligheten bland de som kallades för tester var hälften så hög jämfört med de som inte kallades och största effekten syntes bland män som var under 60 år när de kallades första gången. Av dem dog bara en fjärdedel så många i prostatacancer.

– Det här är oväntat positiva resultat.  Om den är exakt en fjärdedel i framtiden är svårt att säga men effekten är väldigt kraftfull i alla fall, säger Jonas Hugosson, överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ledare för studien, till Sveriges Radio.

Dags att ändra rekommendationerna

Han tror att det är dags att rekommendationerna från Socialstyrelsen ändras.

– Man kan få en halverad dödlighet eller kanske ännu mer på sikt, säger Jonas Hugosson till Sveriges Radio.

Men Ola Bratt, överläkare i urologi vid universitetssjukhuset i Lund, som har ingått i Socialstyrelsens expertgrupp som har utformat riktlinjerna för prostatacancervård tycker inte att det är dags att införa allmänna tester.

Behandling av de som inte behöver

– Riskerna är för stora att män behandlas, som egentligen inte hade behövt det. Problemet kvarstår att förhållandet mellan de män man gör nytta för, och de män man kan skada, är mindre gynnsamt för PSA-test än för en del andra screeningprogram som vi har, säger Bratt till Sveriges Radio.

Nackdelen med allmänna tester är att många riskerar att behandlas i onödan, då strålbehandling och operation kan leda till impotens och inkontinens, och om de inte fått en diagnos hade många av männen troligen hunnit dö av andra orsaker.