Nya regler kan ge akut blodbrist

HÄLSA

Kraftig blodbrist och en hotad patientsäkerhet blir resultatet av Socialstyrelsens skärpta regler vid blodgivning. Det befarar blodcentraler i Skåne, rapporterar Skånska Dagbladet.

Foto: sofia ekström
Risk att blodet tar slut med nya komplicerade regler.

Region Skåne överklagar nu Socialstyrelsens beslut och ansöker samtidigt om dispens.

– Personal som arbetat med blodgivning i mer än 30 år får yrkesförbud, enligt de skärpta kraven. Vi riskerar en allvarlig blodkompetensbrist, säger regionrådet Mats Persson (FP) till tidningen.

Ny regler

I våras infördes nya föreskrifter som innebär att även homosexuella män som inte haft samlag med en annan man under de senaste tolv månaderna får vara blodgivare. Samtidigt skärptes kraven på personalen vid blodcentralerna. Endast utbildad och legitimerad personal får utföra tappning och en intervju ska göras med varje person som tappar blod för att sålla bort alla i riskgrupper.

Blodbussarna kan inte användas

Enligt Region Skåne innebär det bland annat att blodgivarcentraler måste byggas om och att ny personal måste rekryteras. Blodbussarna kan inte heller användas eftersom de inte klarar kraven på utrymme för intervjuer.

Sjukvården i länet räknar med att upp till en tredjedel av dagens tappningsverksamhet försvinner om Socialstyrelsens krav ska uppfyllas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM