Brun – inte bränd

Foto: AFTONBLADET
HÄLSA

Kan du lita på din solkräm i sommar?

Ofta skyddar krämerna effektivt mot UVB-strålar – men inte alltid lika bra mot de skadliga UVA som tränger längre ner i huden.

Efter bara tre timmar i solen har skyddet minskat betydligt.

Vi lät Sveriges tekniska forskningsinstitut testa 15 krämer för att se hur säkra de är i solen.

Hur är det nu, är man verkligen skyddad mot de farliga solstrålarna bara man smörjer in huden med solkräm?

Heta sommardagar tycker vi att vi utan problem kan vistas långa stunder i det gassande solskenet bara vi krämat in oss med spf 20. Eller 30. Eller ännu högre.

”Ingen frisedel”

Men solkrämernas säkerhet är bedräglig.

– Att ha solkräm är ingen frisedel för att vara ute hur mycket som helst. Dels krävs det en viss mängd kräm per ytenhet så det går inte bara att smörja in sig med ett tunt lager, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Karolinska sjukhuset i Solna utanför Stockholm.

– Det räcker heller inte att smörja sig en gång per dag. Min rekommendation är att man smörjer sig med två–tre timmars mellanrum, säger hon.

Hon menar att de flesta tror att det är fritt fram att vistas timtals i solen bara man har en hög solskyddsfaktor, något som kan vara rentav livsfarligt.

”Hudcancer även hemma”

– Något som jag hör många säga är att de aldrig har solkräm hemma utan bara när de åker utomlands, men man behöver inte åka till Thailand för att få hudcancer – det kan man lika gärna få här, säger Margareta Frohm Nilsson.

Hur ska man kunna sola säkert i sommar då?

– Genom att smörja in sig ofta. Även om solkrämen är vattenresistent så är den inte handduksresistent. Ha solskyddsfaktor efter hudtyp och var du befinner dig, samt räkna inte med att kunna vara ute 30 gånger längre i solen bara för att du har spf 30. Det är också viktigt att bara vistas korta stunder i solen, säger Margaretha Frohm Nilsson.

Hur korta då?

– I början av säsongen inte längre än 15–20 minuter per dag beroende på hudtyp. Är du rödlätt och blir röd snabbt bör du vara kortare tid i solen.

Vi har alla blivit röda i solen någon gång, men exakt hur farligt är det att bli röd?

– När huden är röd är det försent, då har du skadat huden på cellnivå, alltså DNA:t i cellkärnan. Det ger mutationer och brott och om det skadas upprepade gånger kan mutationen utvecklas till cancer. Dessutom åldras huden rejält av sol, det kan man se på soldyrkare och friluftsmänniskor, de har ofta en läderartad hud på grund av mycket solexponering eftersom kollagenet bryts ner och elasticiteten minskar.

Blockerar ultravioletta strålar

Solskyddsmedel innehåller kemiska substanser som blockerar solens ultravioletta strålar och då framförallt UVB även om dagens krämer hyfsat effektivt också tar UVA-strålar.

Men funkar solkrämerna verkligen?

– Ta solkrämernas spf med en nypa salt. Var kritisk mot dem och lita inte för mycket på att de skyddar dig i solen. Det bästa är att smörja mycket och ofta och att hålla sig i skuggan när man är blek, säger Kenneth Möller på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Vi skickade 15 krämer till honom för att se om de håller vad de lovar.

Hur bra är din favorit?

Klicka på bilderna så blir de större.