Varning för cancersommaren

HÄLSA

Solen gassar och svenskarna steker sina vinterbleka kroppar.

Om 20 år kommer notan.

– En sådan här sommar ökar risken för cancer, men det tar många år innan det märks, säger hudläkaren John Paoli.

Sverige kokar i värmeböljan. Överallt kämpar svenskarna i den lika uråldriga som traditionella tävlingen om vem som kan få brunast armar och ben.

Men årets soliga sommar är direkt livsfarlig och kan öka antalet hudcancerfall, varnar läkarna.

– Ja det är klart. Men det kan ta många år innan cancern dyker upp: 20, 30 eller 40 år. Det är därför det är så svårt att förstå hur farligt det är, säger John Paoli, specialistläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset.

Dödlig cancer

I en enkät på aftonbladet.se svarar 12 procent av läsarna att de har bränt sig riktigt ordentligt i sommar. Det är framför allt de svåra brännorna som ökar risken för den farligaste hudcancertypen, malignt melanom.

– Det brukar dyka upp i 60-årsåldern och kopplas framför allt till att man bränt sig som barn. Om det går för långt är det inte ovanligt att man tväravlider, så den har vi stor respekt för, säger John Paoli.

Men den som har jobbat långsiktigt på sin bränna och sakta fått en jämn och fin brun färg går inte heller säker.

– Det finns andra typer av hudcancer som beror på kronisk exponering, alltså den sammanlagda tiden som man har varit ute i solen, oavsett om man bränt sig, säger Paoli.

Solkrämen kan lura

Det finns fler fällor i solen. Den som tror att man kan smeta på ett tjockt lager solkräm och sedan gå säker har fel.

– Solkrämen skyddar, men det finns en risk att man utsätter sig för mer sol än man hade gjort annars. Även om man inte bränner sig så skadar man huden, förklarar Paoli.

Fast solen gör nytta också, tillägger han. Tjugo till trettio minuter gör att kroppen producerar D-vitamin som är bra för bland annat skelettet.

– Men man behöver inte ligga och steka. Det räcker att få sol på ansiktet och händerna en stund.

ARTIKELN HANDLAR OM