Bantningspiller en dyr bluff

HÄLSA

Bantningspiller är en bluff.

Det enda som krymper är din plånbok – inte midjemåttet.

– Pillren är värdelösa, ät frukt istället, säger professorn Stephan Rössner.

Foto: colourbox

Varje år lägger svenskarna miljontals kronor på piller och pulver som sägs göra dem smalare. Med förförisk reklam och bilder på vackra kvinnor och män som har gått ner tiotals kilo i vikt luras vi tro att vi kan bli smala. Men nu slår två nya vetenskapliga studier hål på myten om att piller ger minskat midjemått. Studierna presenterades på International congress on obesity i Älvsjö under gårdagen.

– Det här har jag sagt i åratal. Jag är sorgsen över att folk köper bantningspreparat. De känner sig svikna av vården och tycker att vi behandlar dem som dumma, feta och slöa, säger konferensens ordförande Stephan Rössner.

Fungerade inte

Den ena studien lät 200 feta eller överviktiga personer indelade i grupper testa nio olika kosttillskott som påståtts minska vikten. En grupp fick verkningslösa piller (placebo). Efter två månader vägde testpersonerna lika mycket som vanligt, ingen av grupperna hade gått ner i vikt.

I den andra undersökningen har forskare lagt samman resultaten från studier om effekten av nio andra kosttillskott som sägs göra folk smalare. Resultatet blev densamma– pillren fungerar inte.

Köper ändå

Ändå köper vi dem. Varför?

– Jag tror inte att folk är dumma i huvudet, de har säkert testat allt. Fast så ser de reklamen där ”Anna” har hittat sitt livs kärlek sedan hon gick ner i vikt och ”Lisa” har gått ner 28 kilo tack vare något pulver. De blir hoppfulla och känner "tänk om det händer mig", säger Rössner.

Finns det ingen genväg till en smalare kropp?

– Tja, käka mindre och spring mer, men det vill ingen höra.