”Kvinnor tycker det är väldigt trevligt”

Larry, 61, siktar på SM
i Bodybuilding i oktober

HÄLSA

I går berättade Aftonbladet att seniorerna nu fyller de svenska gymmen.

En som började träna på äldre dar är Larry Åström, 61, från Uppsala. Nu satsar han på SM i bodybuilding.

– Jag är i mycket bättre kondition än när jag var 25.

Foto: PRIVAT
Laddar för SM  Larry Åström, 61, är i bättre form nu än när han var 25 år. ”Jag är på gymmet varje morgon klockan fem”, säger han.

Larry Åström var tidigare en aktiv pingisspelare och började styrketräna för att slippa skador när han spelade pingis. För några år sedan började han dock lyfta vikter på allvar.

– Jag gick i pension när jag fyllde 50 och då blev livet lite tråkigt. Då tänkte jag att jag kanske skulle köra lite styrketräning. Och på den vägen är det.

Klockan fem på morgonen

Nu ligger Larry i hårdträning inför SM i bodybuilding för veteraner. Sex dagar i veckan sliter han i träningslokalen.

– Jag är på gymmet varje morgon klockan fem. Då går jag på rullbandet i 45 minuter för att värma upp. Sen styrketränar jag i en timme innan jag går 45 minuter till på rullbandet.

För att undvika skador försöker Larry anpassa träningen till sin ålder.

– Det är lätt att dra sönder muskelfästen och senor så man måste vara försiktig och passa sig lite.

Men överlag känner Larry sig i bättre form än för 35 år sedan. Det enda som är jobbigt är den hårda dieten han går på inför SM i oktober.

Omgivningens reaktioner på hans fysik är väldigt blandade, berättar Larry.

– Några tycker det är fantastiskt, många tycker det är maniskt. Man får en del konstiga blickar av män eftersom det finns en del avundsjuka. Men kvinnor tycker det är väldigt trevligt.

Vanligare och vanligare

Marie Banck är friskvårdskonsulent på Slottsskogsvallens motionsanläggning i Göteborg. Hon arbetar mycket med seniorträning och berättar att de äldre kunderna bara blir fler och fler.

– Det mest positiva med styrketräning är att det aldrig är för sent att börja. Du får jättebra resultat oavsett hur gammal du är. Även om du börjar träna när du är 90 så kommer du att få bättre och bättre resultat.

Styrketräning stärker upp kroppen och ger muskelmassa. Många som tränar går dessutom vidare till konditionsträning, går ner i vikt och sänker sitt blodtryck.

Fördelen med gymträning är att det är skonsamt för lederna och därför passar alla, säger Marie. Den som har ont någonstans tränar bara resten av kroppen i stället.

– Springa i all ära men det är inte alla som kan springa, vissa kan knappt gå. Men har man ont i ett knä kan man träna överkroppen och har man ont i överkroppen kan man träna benen.