Pedofiler aktiva på sommaren

Gärningsmännen når sina offer lättare under årstiden

HÄLSA

Minst två pedofiler söks för en serie sexuella övergrepp på barn i Stockholmsområdet.

Övergreppen ökar alltid på sommaren då sexbrottslingarna är mer aktiva, uppger polisen.

De många sexbrotten tynger polisen.

– Det känns som om vi har väldigt många övergrepp just nu. De brukar alltid öka på sommaren då flera människor vistas ute. Sommaren gör det lättare för gärningsmännen att nå sina offer, säger kriminalinspektör Ewa Scherling vid Söderortspolisen till TT.

Polisen arbetade på onsdagen med tre utredningar som gäller olika fall av pedofiler. I ett av fallen sitter en 34-årig man häktad medan gärningsmannen i de två andra fallen ännu inte gripits.

Inget signalement

Det senaste övergreppet skedde i tisdags förmiddag i Sollentuna norr om Stockholm. En okänd man lockade in en åtta-årig flicka i sin bil, körde till ett skogsområde i Sjöberg mellan Danderydsvägen och Edsviken och våldförde sig på henne. Händelsen bedöms som våldtäkt.

– Flickan har hörts och lämnat en redig berättelse. Vi vågar dock inte lämna ut något signalement på mannen, säger Diana Sundin, informatör vid Stockholmspolisen.

Våldtäkten anses inte ha något samband med övriga sexövergrepp i Stockholm den senaste tiden. Tillvägagångssättet stämmer inte överens med den pedofil som sedan förra året ofredat ett 20-tal barn i Stockholmsregionen.

Särskild grupp utreder

Den mannen uppges vara 25–30 år och tala svenska med brytning. Han rör sig ofta i bostadsområden och nära lekparker. Han kontaktar flickor i åldern sju till nio år och säger sig vara kissnödig.

Polisen har bildat en särskild grupp med erfarna utredare från hela Stockholms län för att ta ett samlat grepp och försöka avslöja mannen.

Sedan några veckor sitter en 34-årig man häktad misstänkt för en serie våldtäkter mot barn. När han greps sedan han försökt ta kontakt med unga flickor i en park i Farsta beslagtog polisen 180 videofilmer i hans bostad.

Filmade övergrepp

På onsdagen hade polisen gått igenom en femtedel av filmerna och funnit att han begått övergrepp på mellan sex och tio flickor.

– Mannen har spelat in sina egna övergrepp på flickor i åldern sex till tio år, säger kriminalinspektör Ewa Scherling.

Hon befarar att den fortsatta genomgången av videobanden kommer att avslöja ytterligare sexuella övergrepp.

Utredarna vet ännu inte vilka flickorna är eller var övergreppen har skett.

TT