Amina och Michael: Vi oroas inte av larmet

Läkemedelsverket varnar för barbiedrogen som gör dig kåt, smal och brun

Foto: lina boström einarsson
”oroar mig inte” Amina Axelsson, 36, och Michael Kazarnowicz, 32, har båda använt Barbiedrogen Melanotan II som gör dig brun, smal och ger ökad sexlust. ”?Innan jag får reda på att det faktiskt är melanotanet som är farligt kommer det inte att oroa mig det minsta.” säger Amina.
HÄLSA

Ta en spruta – och bli ”brun, smal och kåt”.

Barbiedrogen flödar på internet och Läkemedelsverket varnar.

Men modellen Amina Axelsson är inte orolig:

– Jag har använt den i flera år.

Hormonpreparatet Melanotan II har på senare år börjat säljas allt mer via internet. Att det är mer känt som Barbiedrogen är inte så konstigt – tillverkaren utlovar solbränd hy, viktminskning och ökad sexlust.

Men injektionerna är inte godkänd för försäljning någonstans inom EU. I går gick Läkemedelsverket ut med en varning för medlet.

– Våra grannländer har varit tidigare än vi, de har redan gått ut och varnat, säger Tor Gråberg, chefinspektör på Läkemedelsverket.

Försäljning är olaglig

Melanotan II räknas som ett läkemedel. Det finns däremot ingen dokumentation för att registrera produkten i något EU-land, vilket gör försäljning olaglig. Ändå säljs den nu på nätet som ett pulver som ska blandas, doseras och injiceras under huden.

”Att utan tillräckliga kunskaper bereda och injicera läkemedel i kroppen ökar risken för till exempel feldosering och infektioner orsakade av bakterier som kan leda till blodförgiftning”, skriver Läkemedelsverket i sin varning.

– Det är en okänd produkt, därför är också faran okänd. Sedan uppmanar vi kunder att vara försiktiga vid köp på internet för det finns många säljare som inte är seriösa, säger Tor Gråberg.

Använt drogen flera år

Amina Axelsson, 36, och Michael Kazarnowicz, 32, har använt Melanotan II. Amina har gjort det i flera år och säger att hon inte besvärats av allvarligare biverkningar:

– Innan jag får reda på att det faktiskt är melanotanet som är farligt kommer det inte att oroa mig det minsta. Det är lagligt i Australien.

Bloggaren Michael Kazarnowicz fick tips om Barbiedrogen av en nöjd kompis.

– Jag blev väldigt, väldigt brun. Så här brun har jag kanske varit fyra gånger i mitt liv förut och då efter långa utlandsresor.

Läkemedelsverkets varning oroar honom inte.

– Jag var fullt medveten om att det här är otestat, framför allt långtidsverkan av det. För mig var det en risk som var värd att ta.

FAKTA

Läkare avråder från användning