Hårdare tag mot rökning

Strängare regler diskuteras i EU

HÄLSA

Nu trappas kampen mot rökningen upp.

I Australien blir cigarettpaketen inom kort likadana.

EU diskuterar hur man ska minska ungas tobaksanvändande.

Och i Sverige skärps kraven på handlarna.

En ny lag har röstats igenom i Australien. Den gör att alla cigaretter snart kommer att säljas i likadana förpackningar, oavsett märke.

Designen ska vara grå med en svartvit avskräckande bild och liten, likformig text.

Design lockar unga

Nu har även komissionärer inom EU börjat snegla på den nya lagen, som ett steg i att minska särskilt unga människors tobaksanvändande.

Hälsokomissionären John Dalli, från Malta, är enligt den österrikiska tidningen Krone.at kritisk till dagens förpackningar.

Han ska ha sagt att "den attraktiva designen syftar till att locka unga köpare" och arbetar sedan en tid för att få bort det färggranna utseendet.

Utredare hoppas på en psykologisk effekt av att byta ut de färggranna cigarettpaketen mot mer neutrala, skriver Krone.at.

Inte aktuellt för Sverige

Men enligt Niclas Thorselius, pressekreterare hos folkhälso- och socialminister Maria Larsson (kd), finns det inga planer på att förändra de svenska tobakshyllornas utseende.

– Det är inte aktuellt för Sverige. Man diskuterar hela tiden inom EU hur man ska minska tobaksanvändningen men än så länge har man stort nationellt utrymme att besluta hur man vill göra, säger han.

Här trädde en ny tobakslag i kraft i söndags. Lagen innebär att alla handlare som säljer tobak utan att ha anmält det till kommunen riskerar att straffas. Man har också skärpt åtgärderna för dem som säljer tobak till minderåriga.

Tobaksbolagen kritiska

Flera anti-rökningsorganisationer välkomnar en diskussion inom EU om den lag som nu genomförts i Australien. Medan tobaksbolagen, föga förvånande, uppges vara upprörda.

Enligt dem riskerar en sådan lag riskerar att bli tandlös, eftersom enhetliga förpackningar leder till minskad konkurrens och lägre priser, vilket de i sin tur menar kan resultera i fler rökare, skriver Krone.at.