Leif: Inte en sjukdag på över 50 år

Enkla tips – så håller du dig frisk i höst

HÄLSA

Sverige har blivit tuffare. Det blir allt svårare att få ekonomiskt stöd vid sjukskrivning.

Det bästa rådet är helt enkelt – att hålla sig frisk.

Leif Olsson, 66, har inte haft en enda sjukdag under hela karriären.

– Jag blev förkyld en gång sommaren 1960, men då var det på semestern, säger han.

Började jobba tidigt

Leif började sin yrkesbana när han var 16 år. Sedan dess har han haft i stort sett alla positioner på företaget Thermia värmepumpar i Arvika. I våras gick han i pension efter 50 år på samma arbetsplats - och utan en enda sjukdag i protokollet.

– Nej, jag har hållit mig frisk, säger han.

– Det har väl hänt att man har kommit hem fredag kväll och känt sig lite krasslig, men då har det gått över till söndag morgon.

När han tänker efter har han dock varit skadad vid ett tillfälle – han föll från ett hustak och bröt bägge fötterna.

– Men det var ingenting som har påverkade mitt arbete, direkt. Jag använde det jag brukade använda, armarna, eftersom jag jobbar på kontor.

Lagom är bäst

Leifs hemlighet? Att göra allt - men med måtta.

– Jag minns att prästen sa när jag konfirmerade mig: ”ingenting är synd, så länge det inte går till överdrift.” Han sa att han brukade dricka lite konjak, men inga mängder. Själv har jag haft det som mitt måtto: ingenting är farligt om man gör det med måtta.

– Jag följer inte recepten i tidningarna, utan äter det jag tycker om.

Leif anser sig inte vara särskilt vältränad, men har sett till att värna sina fritidsintressen, fiske och golf.

– De första åren tränade jag väl lite, men inte mycket. Det har mest blitt lite golfrundor

i stället. Varje söndag har jag och några vänner åkt ut och spelat några hål, och då blir det promenader som man inte ens tänker på, säger han.

Lever över sina tillgångar

Leif tror att det kan ha bidragit till att han aldrig tagit med sig jobbet hem och legat sömnlös över kraven, inte ens när han jobbat som chef.

– Något som jag tror är viktigt är att klara av en arbetsuppgift i taget och göra den bra. Att fokusera, och inte ta på sig andras jobb utöver sitt eget.

Har du aldrig upplevt att ansvaret gjort dig stressad?

– Nja, den första tiden, när man inte längre var springpojke och fick mer ansvar, kunde det vara tungt. Jag ”spolade av mig” genom att sätta på en bra grammofonskiva en halvtimme.

Vad tror du är orsaken till att så många är sjukskrivna – känner vi efter för mycket?

– Nej, det tror jag egentligen inte. Snarare att man känner efter försent i så fall. Och att man känner sig tvingad att jobba, för att få in pengar och upprätthålla en viss status. Jag tror många lånar sig till en levnadsstandard som de måste arbeta hårt för att behålla. Och så har jag aldrig känt, säger han.

FAKTA

Leifs 5 råd för att förbli frisk:

De vanligaste orsakerna till sjukskrivning – och experternas tips på hur de undviks

1. Depression

Nedstämdhet är den absolut vanligaste orsaken till långvariga sjukskrivningar och drabbar dubbelt så många kvinnor som män. Riskfaktorerna bakom de svåra fallen är ofta genetiska, medan det i mildare fall har mer med stress att göra.

Förebygg: Sömnstörningar kan lätt leda till depression. Vissa studier har till och med hävdat att det förutspår kommande depressioner. Prioritera att få dina timmar. Stress är en vanlig faktor där acceptansterapi kan hjälpa (att acceptera det du inte kan påverka). Motion kan förebygga och bota vid mild depression, liksom aktivering. Kolhydrater och choklad kan bidra till att balansera humöret.

Varningssignaler: Ointresse för sådant som tidigare varit roligt, humörsvängningar, aptitlöshet och dålig sömn. Irritation, ilska och oro är också vanligt.

2. Stress och utbrändhet

Stress- och ångestrelaterade symtom, såväl psykiska som fysiska, hör till de absolut vanligaste orsakerna till att vi uteblir från jobbet - och ofta handlar det om långa perioder. Långt fler kvinnor är drabbade.

Förebygg: Att motionera, träffa vänner, odla fritidsintressen och prioritera sin sömn är avgörande faktorer som minskar stress. Att vistas i naturen har visat sig minska ångest och är lugnande.

– Studier har visat att återhämtningen efter en operation går fortare om man har ett träd utanför fönstret, säger forskaren Alexander Perski.

Varningssignaler: Det finns en lång rad kroppsliga symtom som är stressutlösta och det gäller att identifiera de tecknen hos just dig.

– Det kan vara hjärtklappning, ständiga infektioner, ont i magen och tarmarna. Allt det kan man ha olika anledningar, men om det dyker upp samtidigt är det troligt att det rör sig om stress, säger Alexander Perski.

3. Ryggproblem

Av alla kroppsdelar är just ryggen en av de mest utsatta. Cirka 5 000 personer om året drabbas så illa att sjukskrivning är enda lösningen.

Förebygg: Om du jobbar vid datorn, gå upp och rör på dig varje timme. All träning är bra för ryggen – men i synnerhet balans och koordination som stärker bålen. Det behöver inte alls vara styrketräning, anser Mikael Stroh, kiropraktor i Helsingborg. Snarare tvärtom:

– Vikter och maskiner tränar i första hand de stora musklerna, men inte de små som skyddar kotor och leder. Satsa i stället på motionsträning, gå, cykla och simma.

– Problemet är att många uppfattar ryggvärk som ett bagatellartat besvär – tills det har gått så långt att det påverkar funktionen.

Varningssignaler:

– Stelhet som kommer snabbare och snabbare. Det föregår smärtan, ibland upp till tio år, säger Mikael Stroh.

Det beror oftast på att musklerna skyddar den irriterade leden genom att dra ihop sig.

4. Ont i skuldror och axlar

Orsaken till att allt fler går med värkande armar och axlar är förstås datorarbete. Skulderpartiet är ett komplicerat område med massor av små muskler som samverkar.

Förebygg: All form av rörelse som ger cirkulation är nyckeln. Blodgenomströmningen i skulderbladen är begränsad och när nerverna inte får syre kommer smärtan.

– Träning tre gånger i veckan i minst 45 minuter är ett minimum, anser Mikael Stroh.

– Du ska bli svettig och lite andfådd.

Varningssignaler: Du känner dig spänd och tvingas röra på axlarna mer och mer. Stelhet överlag är ett tecken som inte ska ignoreras. Lämna datorn och stretcha.