Shirin testar bootcamp

– häng med på passet

1 av 5
HÄLSA

17.00 Vi är 25 personer som har samlats för träna 60 minuters crosstraining, lett av Erick på Sats Hornstull. Uppvärmning: 10 minuter löpning.

17.10 Vi får alla ställa oss på rad efter varandra och göra utfall i slalommönster runt träd. Det blir minst 40 utfall och det bränner rejält i benen. Skön start!

17.14 Vi får ställa oss i rad och kräla uppför en backe i armhävningsposition. ”Ett kliv och en armhävning, ett kliv och en armhävning, ett kliv och en armhävning, stop where you are”, säger Erick, ”och ge mig tio situps!”. Ett kliv, en armhävning och så vidare, till nästa stopp där vi ska göra tio armhävningar. Det räcker väl om jag säger att det tar ett tag att komma uppför backen och att mina armar är rätt möra...

17.18 Välförtjänt vätskepaus.

17.21 Alla sittande på rumpan på en lång rad, armkrok. Här kör vi fem gemensamma situps. Inte vidare effektivt.

17.24 Nu var det dags för parövningar, en främre rad och en bakre. Jag parades ihop med en tjej i ungefär samma storlek som jag själv. Tillsammans gör vi övningar för axlar, mage och triceps, och använder varandras tyngd som motstånd.

17.33 Alla på en rad, på armlängds avstånd, med armarna rakt utåt sidorna, där man ska hålla emot med handen åt vänster och trycka ner handen på personen till höger så det blir en axelpressövning. Inte alls särskilt effektivt. Sen ska vi gå låååångt ner i knäböj och räkna högt. Innan vi kommer till den sista killen bränner det som tusen nålar i benen. Många minuter. Aj.

17.39 Ytterligare en vätskepaus.

17.41 Fler parövningar, vid det här laget är alla smutsiga och riktigt svettiga. Jag och tjejen från tidigare bildar par. Jag får kura ihop mig på marken. Hon lutar underarmarna mot min rygg och när Erick ropar: ”GO!” ska hon snurra runt mig som en passare. När Erick säger: ”Rotate!” ska hon byta håll. Så där håller vi på i två minuter. Det är inget vidare att vara den som ligger på marken. Jag får väl vara tacksam att jag inte har en 120-kilosman på min rygg. Sen byter vi plats.

17.47 Här ska vi egentligen lyfta varandra och göra knäböj, men för att skydda ryggarna lite grann så hoppar jag och min partner upp på varandras ryggar i stället och gör knäböj. Efter det är det vanliga knäböj, en och en. Aj aj aj, vid det här laget är benen rätt möra.

17.49 När vi nästan tror att det är slut kör vi grodhopp kombinerat med armhävningar, enkla armhävningar däremellan och sen kombinationen igen. Puhhhhh. En tuff pulshöjare.

17.53 Sista vätskepausen.

17.54 Joggning tillbaka till gymmet där vi stretchar.

18.05 Vila.

Shirin tycker:

Kul och hård träningsform där jag fick kämpa ordentligt. Jag hade hög puls när vi tränade de stora muskelgrupperna, sen svalnade jag på de mindre, då det blir mycket väntan vid parträningen. Stort minus är att man måste kramas, hålla armkrok och hålla hand med supersvettiga deltagare...

Ledaren: Instruktören Erick agerade amerikansk marinsoldat som i filmen ”En officer och en gentleman”, med hög röst och utan pardon. Det gjorde passet extra roligt och lyfte klassen, annars hade det blivit för mesigt. Kul att den här formen av träning nått gymmen så att alla kan testa.

Pris: Se pris på din anläggning. Finns även företag som kör terminskurser eller 6-veckorskurser.

Utrustning: Oömma träningskläder (vid utomhus).

Här finns bootcamp: På Sats; www.sats.se (kallas crosstraining), Nordic military training; www.nordicmilitarytraining.se, Army fitness; www.armyfitness.se, Balance gym (kallas här crossfit); www.balancetraining.se och Crossfit Stockholm; www.crossfitstockholm.se.